Tablou al pictorului clujean Adrian Ghenie, vândut cu un preț record la o licitație din Hong Kong

by admin

O lucrare a artistului Adrian Ghenie, absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, a fost vândut cu un preț record la o licitație organizată de Casa Christie’s din Hong Kong. Intitulată The Collector I, lucrarea de dimensiuni monumentale (2×2,9 metri) a fost adjudecată pentru 65,97 milioane dolari Hong Kong (HKD), adică peste 7 milioane euro, scrie Profit.ro. The Collector I devine astfel a doua cea mai bine vândută lucrare a lui Ghenie, după Nickelodeon, a fost de 7,1 milioane lire sterline, adică 9 milioane de dolari americani, un record absolut pentru un artist român în viață.

Lucrarea a fost pictată în 2008 și face parte parte dintr-o serie în care artistul analizează relația dintre artă și propagandă. O altă lucrare din această serie, The Collector 4, a fost vândută în urmă cu doi ani la Londra pentru 2,65 milioane de lire sterline, echivalentul atunci a 3 milioane de euro.

Licitația casei Christie’s a fost condusă din Hong Kong, dar a fost deschisă online și prin telefon cumpărătorilor din Europa și America, prin legături la Londra și New York. Lucrarea fusese estimată ca valorând între 45 și 65 milioane HKD, iar prețul de pornire a fost de 26 milioane HKD.

Născut în 1977 la Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit în 2001 Universitatea de Arte din Cluj-Napoca, dar ulterior s-a stabilit în Germania, la Berlin, unde, după o perioadă mai grea, a început să cunoască faimă internațională. Atât la Berlin, cât și la Cluj, artistul a contribuit la dezvoltarea galeriei Plan B, care expune lucrările noii generații de artiști români. Ghenie a fost laureat și cu Premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane, ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza