Sunt Mircea și…sunt alcoolic. Confesiunile unui dependent recuperat: „Simțeam că îmi pierd mințile și deveneam puternic irational”

by Oana Spiru

Ieşim la o bere, bem un pahar de vin. Alcoolul dezleagă limbile, încălzeşte atmosfera, ne ajută să ne simţim mai bine. În cantităţi moderate, nu ne face rău, însă, pericolul apare când ieşim din zona consumului moderat şi cădem de partea cealaltă, în teritoriul excesului. Din cauza alcoolului se destramă familiile, copiii își pierd tații, iar soțiile bărbații. Adeseori alcoolici devin oameni tineri, care își distrug viitorul și cauzează un prejudiciu ireparabil sănătății.


Totuși de la dependență la voință este doar un pas. Un exemplu în acest caz este Mircea, un alcoolic care face parte din grupul AA Sens Unic. După ce s-a pierdut din punct de vedere fizic , spiritual , social si psihic, bărbatul, ajutat de soția sa, a reușit să învingă dependența.

„Din copilarie am venit cu anumite traume, deși familia mea nu era disfuncțională. Am avut o boala numită enuresis până pe la 20 de ani. Cu această traumă în care vinovația și rușinea erau sentimentele de bază, am intrat în viața adultă. Frații mamei mele, care amandoi erau alcoolici, mi-au transmis un bagaj genetic consistent. După ce am început consumul compulsiv am început să simt din ce în ce mai multă vinovăție pentru ceea ce făceam. Și cum vinovatia cere întotdeauna pedeapsă, m-am autoagresat foarte mult cu alcool și simțeam nevoia de evadare din realitate, din ce în ce mai des. Suferința mea și a familiei mele creștea permanent. Cele mai grele momente pentru mine erau cele în care simțeam că îmi pierd mințile și deveneam puternic irational”, ne povestește bărbatul.

Soția a fost cea care a reușit să îșl țină pe Mircea pe linia de plutire. Fiică de alcoolic, codependentă și cu multă credință, aceasta a știut cum să își ajute soțul.

„Ca orice alcoolic și eu am distrus destul de rapid cele patru domenii pe care boala alcoolismului le compromite ( fizic, spiritual, social și psihic). Am înțeles că nu mai pot continua în momentul în care aveam din ce în ce mai multe halucinatii, leșinuri în periada de sevraj și delirium tremens. Cum am reusit să înving alcoolul? Nu exista decat un singur raspuns. Alcoolul nu poate fi invins, întotdeauna vei pierde în disputa cu el. În schimb, exista o foarte bună recuperare din boala numită alcoholism. Nu este chiar atât de greu precum pare”, mai împărtășește Mircea.

Recuperarea se bazează pe fărâma de libertate neatinsă a alcoolicului. Prin alegerea zilnica de a nu consuma alcool 24 ore și prin decizia de a alege viața, te poți detașa de fluviul de alcool care curge permanent pe lângă tine.

„Din 1% câtă „viata” mai are în el, de acolo poate renaște pentru că totul se bazează strict pe decizia lui proprie. Daca alcoolicul alege viața și nu sinuciderea lenta cu alcool, atunci la grupurile AA va gasi toate instrumentele de care are nevoie pentru a trăi și a se reabilita. Se reînnodeaza relația cu Dumnezeu, psihicul se clarifică, devine lucid, fizicul începe să funcționeze și se refac încet și relațiile sociale.Viața alcoolicului în recuperare și abstinent nu suportă comparație cu cea din timpul alcoolismului activ. Este ca și cum ai compara viața cu moartea”, mai spune acesta.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza