Start-up din Cluj, finanțare de peste 150.000 de euro pentru tratarea cancerului

by admin

O soluție software dezvoltată la Cluj care eficientizează tratarea cancerului primește un grant de 158.000 de euro de la fondul norvegian Innovation Norway. Aplicația Mediq a fost creată de compania Synaptiq și se bazează pe prelucrarea datelor cu ajutorul inteligenței artificiale. Ea a fost proiectată cu ajutorul unor medici de renume și îi va ajuta pe radioterapeuți să identifice, să contureze și să diagnosticheze într-un timp extrem de scurt tumorile și organele la risc, în cadrul tratamentelor de radioterapie.  

Mediq este proiectat să reducă timpul de identificare și deliniere a organelor la risc și a tumorilor, de la o medie de maxim patru ore cât durează în prezent la maxim 5 minute, ceea ce va duce la creșterea șanselor de supraviețuire pentru milioane de pacienți în întreaga lume. Analiza imagisticii medicale cu ajutorul inteligenței artificiale permite medicilor să identifice rapid, clar și precis tumorile și organele la risc și să ia deciziile de tratament potrivite. 

În 2020, peste 8 milioane de oameni au fost diagnosticați cu cancer la nivel mondial. Dintre aceștia, aproximativ 50% au nevoie de tratament cu radioterapie. Din păcate, doar 75% dintre pacienți au acces efectiv la tratament. Aceasta se întâmpla din cauza lipsei de cadre medicale și a complexității și duratei îndelungate a procedurilor. Chiar și pentru cei care au acces la tratament, durata între diagnosticare și începerea tratamentului poate fi de 5 săptămâni.

Investiția în valoare de 158.000 de euro primită de Synaptiq va fi utilizată pentru dezvoltarea soluției tehnologice, construirea și testarea unui prototip în condiții clinice reale și îmbunătățirea continuă a performanței acestuia. Fondurile oferite de Innovation Norway pentru proiectul ”ONCOCARE – Innovative AI SaaS solution for efficient management and delivery of oncology therapies” sunt parte a programului ”Dezvoltarea IMM-urilor în România – Sprijin pentru Startup-uri”, susținut de Guvernul Norvegiei.  

„Motivația noastră este să îi ajutăm pe cei care sunt diagnosticați cu cancer să primească cât mai repede acces la tratament. Ne dorim să venim în ajutorul medicilor, oferindu-le posibilitatea să salveze cât mai multe vieți. Finanțările obținute de la Innovation Norway confirmă nevoia soluției noastre pentru această nișă, ne ajută să creăm un prototip pe care să îl testăm în clinici, iar apoi să aplicăm pentru certificarea produsului la nivel european. Este o bucurie imensă să vezi cum se concretizează fiecare pas și cum avansezi tot mai mult. Dar cel mai important este că oamenii cred în noi și ne susțin investind în proiectul nostru”, a declarat Dragoș Dușe, co-fondator și CEO al Synaptiq.

Echipa Synaptiq are un plan ambițios, cu o viziune pe termen lung, în care soluția pe care o dezvoltă va putea fi folosită nu doar în România, ci pe plan global. După validarea și implementarea soluției Mediq, doctorii vor putea să trateze mai mulți pacienți, clinicile de radioterapie vor putea aloca resursele financiare economisite pentru a-și extinde facilitățile, iar pacienții vor primi tratamentul adecvat mult mai repede, respectiv vor avea șanse de supraviețuire considerabil mai mari.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza