Spectacol caritabil pentru reabilitarea unei biserici clujene

by admin

Joi, 24 octombrie 2019, începând cu ora 19, la Casa de Cultură a Studenților (CCS)din Cluj-Napoca

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, sprijină campania de restaurare a bisericii de lemn „Sfântul Apostol Pavel” din localitatea clujeană Săliștea Veche, monument istoric de secol XVI, aflată în stadiu avansat de degradare.

Spectacolul folcloric caritabil „Satul de odinioară” se înscrie în cadrul „Anului omagial al satului românesc” și va avea loc joi, 24 octombrie, începând cu ora 19, la CCS din Cluj-Napoca.

Concertul va fi susținut de rapsodul Vasile Soporan din Frata – Tezaur Uman Viu, acompaniat de un grup instrumental, condus de ceterașul Vasile Rizea-Șandorică din Valea Largă, Ansamblul Folcloric Studențesc „Mugurelul” al Universității Babeș-Bolyai și Ștefan și Andrei Petreuș.

Biserica de lemn „Sfântul Apostol Pavel” din satul Săliștea Veche, comuna Chinteni, este datată la sfârşitul secolului al XVI lea. Anul 1911, când au loc numeroase modificări atât la exterior cât şi la interior, apare menţionat de două ori, atât pe galeria de lemn a turnului, cât şi la iconostas. Locașul de cult, monument istoric, se află actualmente într-o stare extrem de degradată, fiind interzis accesul în interior, din motive de securitate. Biserica va fi readusă la viață în urma unui proiect de reabilitare, derulat de Protopopiatul Ortodox Român Cluj I, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Suma necesară, porivit inițiatorilor proiectului, este estimată la aproximativ 200 000 lei.

De asemenea, în holul CCS va fi vernisată o expoziție de artă populară, cu sprijinul Muzeului etnografic „Poarta de su’ Feleac“, ce aparține familiei Rodica și Gheorghe Căpușan.


Prezentatorul evenimentului va fi Grigore Sâmboan, iar intrarea se va face pe bază de invitații care pot fi procurate de la magazinele de obiecte bisericești ale Arhiepiscopiei Clujului.


Te-ar putea interesa si

Comenteaza