Spectacol caritabil la Casa Studenților pentru salvarea Mocăniței de pe Valea Arieșului

by admin

Duminică, 9 februarie, de la ora 18, Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Bapoca va găzdui concertul „Suflet Românesc”, destinat strângerii de fonduri necesare reînființării Mocăniței Apusenilor de pe Valea Arieșului.

Vor urca pe scenă interpreții de muzică populară Mariana Deac, Cornel Borza, precum și ansamblurile folclorice Dor Transilvan, Mugur de folclor și Rapsodia Someșană.

Evenimentul își propune aducerea în atenția publicului clujean a necesității restaurării căii ferate a Mocăniței „ca prim pas în revitalizarea turistică a zonei Valea Arieșului, pentru impulsionarea dezvoltării economice și sociale a acestei zone și stoparea depopulării Țării Moților”.

În august 2019, mocănița de pe Valea Arieșului și-a reluat circulația, sute de turiști care au ajuns în Munții Apuseni luând parte la această experiență feroviară. Trenul de cale ferată cu ecartament mic circulă între localitățile Lunca Arieșului și Sălciua, pe o distanță scurtă de doar 10 kilometri. Se circulă cu un trenuleţ Diesel cu două vagoane care au o capacitate de 64 de locuri, iar locomotiva care le tractează, produsă în Germania, în 1964, este de mici dimensiuni.

Potrivit clubferoviar.ro, cei care au repus pe șine trenulețul doresc să extindă traseul prin munți până în orașul Baia de Arieș. În trecut, calea ferată îngustă traversa o parte din Munţii Apuseni pe Valea Arieşului, în lungime de 94 de kilometri, între oraşele Turda şi Abrud. Timp de 86 de ani a reprezentat principala cale de transport pentru marfă şi călători în zonă. Ea a fost desfiinţată însă în anul 1998 din motive de rentabilitate economică, punând punct unui simbol al Ţării Moţilor.

Intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor din sală, iar donațiile pentru proiectul „Mocănița” se pot face la finalul spectacolului.

Potrivit ClubFeroviar.ro, calea ferată îngustă traversa o parte din Munţii Apuseni pe Valea Arieşului, în lungime de 94 de kilometri, între oraşele Turda şi Abrud. Timp de 86 de ani a reprezentat principala cale de transport pentru marfă şi călători în zonă.

Ea a fost desfiinţată în anul 1998 din motive de rentabilitate economică, punând punct unui simbol al Ţării Moţilor. Mocăniţa s-a dat în funcţiune oficial la data de 20 iunie 1912. Linia îngustă avea 27 de staţii.

Până în anii 70, trenul era acţionat cu locomotive pe aburi. Evoluţia tehnologică a adus şi pentru moţi trenuri moderne, echivalentul la scară mai mică al celor care circulau pe liniile normale. Acestea au fost ultimele trenuri care au circulat pe Valea Arieşului.

În prezent, trenul de cale ferată cu ecartament mic circulă între localitățile Lunca Arieșului și Sălciua, pe o distanță de 10 kilometri. Planurile celor care au repus pe șine trenulețul sunt de a extinde traseul prin munți până în orașul Baia de Arieș.Te-ar putea interesa si

Comenteaza