Soluția lui Dragoș Damian, CEO Terapia, pentru anticipata criză a pensiilor

by admin

Dragoș Damian, CEO Terapia, propune guvernanților o soluție pentru anticipata criză a pensiilor. Într-o postare pe rețelele de socializare, acesta vorbește despre reducerea graduală a contribuției la sănătate și la pensie pentru angajații în vârstă și explică cum ar afecta acest lucru bugetul de stat.

„O soluție pentru anticipată criză a pensiilor Decrețeilor: reducerea graduală, în fiecare an începând cu 2027, cu două puncte procentuale, a contribuției la pensie și cu un punct la sănătate pentru angajații care au trecut de 60 de ani.

Este un premiu pentru angajații seniori care duce la creșterea venitului net (cash) cu sumele din tabelul atașat, premiază decenii de muncă și este predictibilă pentru buget (calculul este făcut luând ca bază salariul minim și mediu din 2022).

Desigur, mecanismul se poate implementa din 2023, nu trebuie să așteptăm până în 2027. El este însă fundamentat pentru Decreței pentru că, încet-încet, analiștii economici, presă de specialitate și desigur, politicienii- hipsteri de 30-40 de ani realizează cu angoasă că sistemul de pensii va deveni nesustenabil începând cu 2032, când trece în repaus contingentul celor născuți începând cu 1967. Decrețeii, pentru cei care încă nu știu, sunt Generația X a României, copiii născuți după Decretul 770 din 1966, astăzi cu vârste cuprinse între 45-55 ani și, foarte important, cea mai largă pătură demografică a României, circa 4,5 milioane de oameni.

Statul va crește vârstă de pensionare la 70 de ani pentru că nu va putea susține pensiile a 4,5 milioane de Decreței. Nu va avea încotro, pentru că așteptata prăbușire demografică va reduce numărul de contribuabili, iar datoriile accumulate de România începând cu 2019 vor trebui plătite de undeva, nu va mai fi loc de pensii. Iar pretextul va fi că toate țările din UE o vor face, însă acolo speranța de viață și speranța de viață sănătoasă sunt cu până la 10 ani mai mari decât la noi. În România, speranța de viață la naștere a fost în anul 2019 de 72,5 de ani pentru bărbați și de 79,6 de ani pentru femei, potrivit INS (atenție, speranța de viață la naștere fiind cea a unui copil născut acum, nu a unuia născut acum 55 de ani). Speranța de viaţă sănătoasă la naştere pentru femei a fost de 60,6 ani (în anul 2019), faţă de 61,9 ani (în anul 2009), iar pentru bărbaţi de 59,9 ani (în anul 2019), faţă de 59,6 ani (în anul 2009) – la femei a scăzut!, la bărbați nu s-a modificat în 10 ani. Datele sunt din 2019, că să evităm depresia uitându-ne la cele din 2021.

Acum, sigur că nimeni nu se gândește încă la pensionarii de peste 10 ani, pentru că sunt dezbateri aprinse în ceea ce-i privește pe cei din prezent. Și, să fim onești cu totul, statisticile de mai sus scot din păcate la iveală un adevăr crunt, foarte mulți Decreței ne vor părăsi înainte de a încasa prima pensie, fie ea la 65 sau la 70 de ani”, a scris Dragoș Damian.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza