Situația dramatică a pacienților oncologici în timpul pandemiei. Adrian Udrea: „Avem enorm de multe probleme prin închiderea acestor servicii de specialitate”

by admin

Îngrijirea pacienților cu cancer este extrem de complicată în această perioadă.

Medicul oncolog Adrian Udrea spune că situația s-a agravat în ultimele săptămâni pentru pacienții oncologici deoarece aceștia nu pot fi tratați, mai mult, acesta susține că pentru pacienții oncologici nu se mișcă absolut nimic în această perioadă.

„Situația s-a agravat în ultimele săptămâni pentru că ordonanțele de urgență care au fost date, practic au oprit complet serviciile de specialitate care biopsiau și ne ofereau rezultatele prin care puteam să dăm tratamente și să-i ajutăm pe pacienți și serviciile de chirurgie. Un exemplu tipic pe care îl avem în ultima vreme sunt pacientele cu cancer de sân care trebuie să urmeze tratamentele înaintea intervențiilor și care se fac în anumite intervale de timp optimal și nu mai au loc. Nu mai știm ce să facem. Chimioterapia nu se poate face la nesfârșit, intervenția dacă nu se face la momentul potrivit boala poate să revină. Avem enorm de multe probleme prin închiderea acestor servicii de specialitate care s-a făcut, aș zice, puțin la întâmplare. În Cluj nu reușim să facem nicăieri o endoscopie digestivă. E dramatic”, spune Adrian Udrea, în cadrul emisiunii „România te privește”, de pe Look Plus.

Totodată, acesta semnalează faptul că deși personalul medical este pregătit să fac teste pacienților oncologici, nu au posibilitatea de a testa deoarece nu au teste.

„Ordonanța de săptămâna trecută care ne permitea să testăm pacienții pentru COVID este în momentul acesta fără urmări pentru că de o săptămână așteptăm să vedem cum se va petrece. Nu putem să testăm, nu avem teste. Probabil că DSP-ul local ar trebui să se ocupe de metodologia aplicării acestui ordin. Oamenii întreabă, pentru că au văzut la televizor că pot fi testați, asta le-ar oferi o siguranță. Lucrurile nu se mișcă”, mai semnalează medicul.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza