Simptomele pacienților infectați cu varianta Omicron. Cât s-a extins în Europa?

by Oana Spiru

Noua tulpină de coronavirus a dus la închiderea granițelor, suspendarea de zboruri, măsuri de urgență pentru repatrieri din Africa de Sud. Temerile sunt că este mult mai contagioasă decât Delta, dar specialiștii nu știu încă dacă este mai virulentă sau dacă vaccinurile îi vor face față.

Experții spun că noua tulpină de Covid a apărut cândva în octombrie, în Republica Sud-Africană, cel mai probabil ca urmare a infectării unui pacient sever imunodeprimat.

Organismul pacientului infectat a produs răspunsuri imune suboptimale ceea ce ar fi obligat virusul să se adapteze. Organismul nu a fost capabil să elimine virusul, așa că pacientul a avut o infecție persistentă cu SARS-CoV-2.

Experții spun că Omicron are 50 de mutații, cele mai multe de la apariția variantelor de coronavirus.
Profesorul de virologie Cristian Apetrei a făcut o trecere în revistă a primelor informații cu privire la noua tulpină:

  • Omicron se răspândește cu rapiditate;
  • are rezistență la anticorpii neutralizanți (inclusiv anticorpii monoclonali utilizați în terapie);
  • crește eficiența intrării virusului în celulă și deci transmisibilitatea virusului e mai mare;
  • noua tulpină e rezistentă la imunitatea înnăscută, putând astfel mări transmisibilitatea;
  • infectivitate crescută;
  • Pacienții din Hong Kong infectați erau in camere diferite, iar virusul a fost găsit răspândit larg în cele doua camere ceea ce înseamnă ca virusul este transmisibil prin aerosoli;

SIMPTOME

Șefa Asociației Medicale din Africa de Sud (SAMA), medicul Angelique Coetzee este unul dintre medicii care au anunțat posibila apariție a unei noi variante de Covid. Ea a precizat că boala vine cu simptome diferite, mai blânde față de cele de până acum, care se manifestă mai ales la persoane tinere.

„Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală, oboseală extremă şi acest lucru se întâmplă la persoane tinere, nu la persoanele în vârstă”, a spus dr. Coetzee.

Niciunul nu a avut nevoie de spitalizare. Medicul sud-african și-a exprimat îngrijorarea cu efectele pe care le-ar putea avea noua tulpină asupra persoanelor în vârsta sau a diabeticilor.

În Statele Unite, președintele Biden a fost informat, duminică, cu privire la evoluțiile noii tulpini. Dr. Anthony Fauci, principalul expert medical al guvernului SUA a spus că, cel mai probabil, vaccinurile anti-Covid pot oferi un anumit gard de protecție fază de cazurile grave și că este posibil ca noua tulpină să fi ajuns deja în SUA.

Iar Dr. Francis Collins, directorul Institutelor Naţionale de Sănătate, a declarat la Fox News că ar mai putea dura circa două săptămâni până când specialiștii vor avea date mai clare cu privire la Omicron.

Cât s-a extins în Europa

Primul caz oficial în Europa a fost înregistrat pe 26 noiembrie în Belgia. Era vorba despre o persoană care se întorsese din Egipt pe 22 noiembrie și nu era vaccinată, a anunțat virusologul-șef Mark Van Ranst.

Sâmbătă, Cehia și Italia au comunicat două cazuri de infectare cu Omicron, iar Germania și Marea Britanie câte două.

Duminică, Olanda a anunțat că 13 dintre cei 61 de pacienți descoperiți pozitivi la întoarcerea din Africa de Sud sunt infectați cu noua tulpină. Danemarca a anunțat și ea că are mai multe cazuri suspecte.

De altfel, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a făcut o serie de recomandări statelor din spațiul comunitar după ce a ajuns la concluzia că riscul ca noua tulpină mutantă de coronavirus să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat”.

Companiile Moderna și Pfizer au anunțat deja că își vor adapta vaccinurile la noua tulpină, dacă vor constata că cele actuale nu acoperă și Omicrom, scrie romania.europalibera.org.

Foto: Profimedia

Te-ar putea interesa si

Comenteaza