Sfaturi pentru alegerea unei cariere. Psiholog: „E important ca părinții să-i expună pe copii de mici unor variate experiențe de viață, însă să nu îi oblige să urmeze activități care le displac”

by Oana Spiru

Atunci când vine vorba de alegerea unei cariere, adolescentul are nevoie de ajutor din partea părintelui pentru a-și descoperi pasiunile și activitățile favorite. Mai mult, este esențial ca părinții “să-i expună pe copii de mici unor variate experiențe de viață și de învățare, însă e important să nu oblige copilul să urmeze anumite activități extracurriculare care îi displac”, consideră psihologul Cristina Koleci, într-o intervenție video în cadrul proiectului ROSE desfășurat de Ministerul Educației.

Amintim că pe 30 iunie s-au publicat rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2022, iar elevii împreună cu părinții și diriginții lor trebuie să completeze în perioada 4-11 iulie fișele cu opțiuni pentru înscrierea la liceu.

“În primul rând, e important să-i sprijine în cunoașterea mai realistă a abilităților naturale. Cum anume: lăsându-i pe ei să-și aleagă activitățile. În general, putem observa înclinațiile și abilitățile copilului, lăsându-l să facă lucruri, să-l observăm, să-l încurajăm să facă ceea ce anume dorește el în mod natural, spontan, și să îi lăsăm întotdeauna opțiunea de a alege conștient. Desigur că e important să existe și o perioadă de încercări”, sunt câteva din indicațiile psihologăi.

Redăm mai jos intervenția:

“Părinții pot fi încă din copilăria timpurie a copiilor lor atenți la înclinațiile naturale ale copiilor. A-i ajuta, a-i ghida în găsirea, în identificarea abilităților lor nu e chiar simplu, dar dacă părinții au atenția și disponibilitatea de a face acest lucru, o pot face foarte simplu.

În primul rând, e important să-i sprijine în cunoașterea mai realistă a abilităților naturale. Cum anume: lăsându-i pe ei să-și aleagă activitățile. În general, putem observa înclinațiile și abilitățile copilului, lăsându-l să facă lucruri, să-l observăm, să-l încurajăm să facă ceea ce anume dorește el în mod natural, spontan, și să îi lăsăm întotdeauna opțiunea de a alege conștient. Desigur că e important să existe și o perioadă de încercări.

E important ca părinții să-i expună pe copii de mici unor variate experiențe de viață și de învățare, însă e important să nu oblige copilul să urmeze anumite activități extracurriculare care îi displac. Un alt lucru pe care îl pot face părinții este să le afle temerile legate de anumite domenii sau de anumite activități și să încerce să discute cu ei, să le ofere informații astfel încât să copiii să aibă toate informațiile de care au nevoie.

Sursa: edupedu.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza