Seara Richard Wagner la Filarmonica de Stat ”Transilvania”! Maestrul Cristian Mandeal alături de mezzosoprana Antonela Bârnat vor concerta pe scena de la Auditorium Maximum

by Christian Suciu

Dirijorul principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Maestrul Cristian Mandeal, va reveni la pupitrul orchestrei Filarmonicii clujene, vineri, 24 noiembrie 2023, ora 19.00, pentru o seară Richard Wagner care va marca anul dedicat memoriei compozitorului și dramaturgului născut la Leipzig, teoreticianului artei germane, unuia din cei mai de seamă reprezentanți ai romantismului muzical.

Antonela Bârnat (mezzosoprană), cunoscută deja melomanilor clujeni ca urmare a prezenței sale pe scena din Auditorium Maximum, săptămână trecută, cu prilejul concertului de închidere a Festivalului Mozart – Missa solemnis de Ludwig van Beethoven.

Cristian Mandeal este dirijor principal al Orchestrei începând cu stagiunea 2023/2024. În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal s-a aflat la pupitrul majorităţii orchestrelor din România, dar şi al unor orchestre de prestigiu de pe scenele internaţionale.

În paralel cu funcţiile deţinute în România, Cristian Mandeal a fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra din Haifa (1999/2002) şi al Orchestrei Naţionale Basce din San Sebastián, Dirijor Permanent al Orchestrei „Haydn” din Bolzano e Trento (2000/2003), Dirijor Invitat Permanent al Orchestrei „Halle” din Manchester (2005/2010), al Filarmonicii din Belgrad (2006/2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga.

Mezzosoprana brașoveancă Antonela Bârnat și-a început cariera solistică în București chiar din timpul studiilor universitare, colaborând – prin activitatea concertistică – cu orchestrele Filarmonicii „George Enescu”, Națională Radio și de Cameră. De la Vivaldi, Pergolesi, Händel, Bach până la Verdi, Dvořak, Mahler, Bruckner, repertoriul artistei a continuat să se dezvolte de-a lungul timpului și i-a creat atât oportunități de colaborare cu majoritatea orchestrelor filarmonice din țară, cât și invitații de a concerta în Canada Bulgaria, Liban, Lituania.

La doi ani după debutul său vocal-simfonic a venit și cel de pe scena Operei Naționale din București prin rolul Rosinei din opera „Bărbierul din Sevilla”. Timbrul său liric i-a permis să abordeze cu ușurință repertoriul rossinian, care s-a îmbogățit mai apoi și cu personajul Angelinei din „Cenușăreasa”, sau roluri în travesti: Cherubino din „Nunta lui Figaro”, Nicklaus din „Povestirile lui Hoffmann”, Siebel din „Faust”, Hänsel – „Hänsel și Gretel”, Romeo – „I Capuletti e i Montecchi”.

Mezzosoprana este invitată frecvent să participe la evenimente de muzică contemporană, vocea sa fiind de asemenea imprimată în versiunea pentru voce joasă a lucrării Una Volta alla Corte del Principe a Feliciei Donceanu (lucrare încadrată în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române).

De asemenea, Antonela Bârnat a participat la turneele aniversare Aurel Stroe cu opera „Orestia II-Choeforele” în Germania, Elveția și Franța, a interpretat rolurile de mezzosoprană în opera-film „Fidelio ești tu!” (2020) și în cele trei titluri are proiectului Opera in Your Pocket (2022), producții de operă românească realizate în parteneriat cu Institutul Goethe din București.

Câștigătoare a premiului I al Concursului de canto din Rodos, Grecia, a premiului II al Concursului Internațional „Magda Ianculescu”, București, și a premiului  al III lea al Concursului de canto din Malmö, Suedia, Antonela Bârnat a avut ocazia să cânte – în cele peste 40 de roluri de operă și 30 de lucrări simfonice abordate până acum – sub bagheta unor maeștri ca Marek Janowski, Cristian Mandeal,  Cristian Măcelaru, Leo Hussain, Julien Salemkour, Toufic Maatouk, David Crescenzi, Paul Nadler, Horia Andreescu, ș.a.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Seara Richard Wagner la Filarmonica de Stat ”Transilvania”! Maestrul Cristian Mandeal alături de mezzosoprana Antonela Bârnat vor concerta pe scena de la Auditorium Maximum – Observator24.ro 21/11/2023 - 10:48

[…] online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața […]

Raspunde

Comenteaza