Se relaxează restricțiile. Autoritățile au anunțat de măsuri se vor aplica în perioada sărbătorilor de iarnă

by admin

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă autoritățile au anunțat relaxarea unor restricții. Astfel, potrivit șefului DSU, Raed Arafat, s-a propus eliminarea interdicției de circulație pe timpul nopții, purtarea măștii de protecție nu va mai fi obligatorie în spațiile deschise, iar accesul în mall-uri și magazine va fi permis și persoanelor care au un test negativ, nu doar celor vaccinate sau trecute prin boală.

Potrivit propunerii CNSU, de Crăciun și în noaptea de Revelion se pot organiza petreceri în aer liber fără limită de participanți sau oră de închidere, însă toți participanții trebuie să poarte mască de protecție. De asemenea, restaurantele pot rămâne deschise toată noaptea, dar gradul de ocupare va fi de maxim 50%. De asemenea, accesul va fi permis doar persoanelor vaccinate, trecute prin boală sau care prezintă un test negativ.

„Se permite să fie activităţi specifice nopţii de An Nou, dar organizatorii au responsabilitatea să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică: masca şi alte măsuri de sănătate publică. Nu există acolo impus un număr maxim. La restaurant nu avem cum să purtăm mască. Asta se ştie foarte bine. Capacitatea va fi de 50% maxim, dar cu certificat de vaccinat, trecut prin boală sau testat.

Pentru nopţile de Crăciun şi Anul Nou – noaptea de 24 spre 25 şi 31 spre 1 – nu vor fi restricţii referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor funcţiona operatorii economici. Deci pot fi pe toată durata nopţii, dar cu limită de 50% la locurile care pot fi ocupate şi cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat.

Totodată, la unităţile de cazare unde nu există limită la capacitate, până acum erau permise doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală, acum se introduc şi persoanele testate”, a declarat Raed Arafat.

CNSU mai propune eliminarea interdicţiei de circulaţie a persoanelor nevaccinate în cursul nopţii, iar magazinele și restaurantele vor putea funcționa cu o oră în plus, până la ora 22.  Se elimină obligativitatea purtării măştii în spaţiile deschise cu excepţia celor aglomerate, precum staţii de autobuz. În transportul în comun şi spaţii închis masca de protecţie rămâne obligatorie, la fel şi în pieţe, târguri, locuri unde se formează cozi. 

Accesul în mall-uri va fi permis nu doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, ci şi persoanelor testate cu test PCR sau antigen rapid.

La magazinele mici, cu o suprafață de până la 200 de metri pătraţi, va trebui să se stabilească un număr maxim de persoane, asigurând 4 metri pătraţi de persoană, şi se va permite accesul fără certificat verde. 

Activităţile limitate cu 30% din capacitate – cinematografe, teatre, activităţi sportive – vor permite accesul publicului până la 50% din capacitate.

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza