Se deschide primul liceu privat de informatică din Cluj-Napoca

by Bianca Baraboi

Primul liceu privat de informatică din Cluj-Napoca se deschide anul acesta. Școala Gimnazială ”Spectrum” devine Liceul Internațional de Informatică ”Spectrum” care promite să fie un nou reper în educația de excelență oferită de rețeaua Lumina Instituții de Învățământ. Cu o experiență de peste 30 de ani în România, Lumina își extinde acum oferta educațională din Cluj-Napoca pentru a pregăti elevii până la nivelul studiilor universitare.

Inaugurată în 2010, Școala Gimnazială Internațională ”Spectrum” din Cluj-Napoca a adunat peste 200 de medalii câștigate de elevii săi la competiții și olimpiade internaționale și peste 300 de premii la olimpiadele naționale. Școala pregătește și înscrie anual candidați pentru a susține calificările Cambridge English în cadrul programului Advantage, coordonat de British Council.

În noua unitate școlară vor funcționa două profiluri principale, respectând prevederile din curricula  națională:

  • Profil Real-Matematică-Informatică
  • Profil Uman-Filologie

Numărul maxim de elevi din fiecare clasă este 20, tocmai pentru a face posibilă desfăşurarea activităţilor într-un mediu familial şi sigur, cu atenţie deosebită pentru fiecare elev în parte.

Inovație și tehnologie

Unul dintre atuurile Liceului Internațional de Informatică ”Spectrum” este accesul la tehnologie de avangardă. Elevii au acces la laboratoare moderne, inclusiv un Smart Lab, clase VR, tablete, PC-uri, imprimante 3D și o fermă sintetică Flex Farm. De asemenea, elevii au oportunitatea să programeze roboți pentru diverse activități, dezvoltând abilități practice și teoretice.

Hasan Colak, managerul Liceului Internațional de Informatică ”Spectrum”: ”Dorim să creștem cetățeni activi, responsabili și conștienți de cerințele secolului XXI. De aceea, observăm și respectăm particularitățile fiecăruia și acționăm astfel încât acestea să fie corelate cu realitatea societății în care trăim, dar și pentru a încuraja ințiativele îndrăznețe.”

Liceul Internațional de Informatică  ”Spectrum” pune un accent deosebit pe dezvoltarea socio-emoțională a elevilor. Tocmai de aceea, educația oferită este bazată pe șase valori esențiale: curaj, acceptare, respect, integritate, naturalețe și generozitate. Aceste valori sunt integrate în toate aspectele procesului educațional și contribuie la formarea caracterului elevilor.

Evenimentul oficial în cadrul căruia a fost anunțată deschiderea Liceului Internațional de informatică ”Spectrum” a avut loc luni, 3 iunie. În cadrul lui, Marinela Marc, inspector general ISJ Cluj a oferit două diplome pentru excelența în educație pentru Lumina Instituții de Învățământ și școlii Spectrum. Cei de la școala Spectrum Cluj pun copiii și dezvoltarea lor emoțională și cea a caracterului și a valorilor pe primul plan. Cele șase valori de bază promovate în școală sunt: curajul, acceptarea, respectul, integritatea, naturalețea și generozitatea. 

Maia este în clasa a VII-a și s-a transferat de curând la Spectrum de la o școală de stat. Spune că viața ei s-a schimbat radical și că în doar câteva luni a avut șansa să își descopere noi talente la care nici nu se gândea și să le dezvolte. 

Maia Rădulescu, elevă: ”Cinci luni pe calendar am. Sunt venită din iarnă, dar pot să vă spun un lucru: în aceste 5 luni mi s-au oferit niște oportunități care nu mi s-au oferit în opt ani de școală. Ce se întâmplă aici nu e școală. Este o comunitate, o familie. Profesorii ne tratează ca și cum am fi copiii lor. Ne învață ce sunt valorile precum ”caring”. Eu aici am descoperit, la Project Based Learning, că am talent în public speaking. Aici mi s-a oferit șansa să descopăr că am acest talent prin activitățile extra ale curriculei.”

Cristiana Oșan, părinte: ”Îmi aduc aminte când Ianis, care acum e pe clasa a 8-a, alerga spre școală. În clasa zero, nu mă putem ține după el. Și acum, pe clasa a 8-a, e la fel! Pentru noi e un vis împlinit faptul că va putea continua aici studiile de liceu. Eu de profesie sunt formator de profesori, țin cursuri și dezvolt proiect de dezvoltare profesională cu profesori din toată lumea. De aceea știu exact  ce îmi doresc pentru copilul meu. Asta îmi doresc! Că poate să meargă în orice direcție, ca excelența în educație să nu fie doar rezultate pe hârtie. Să fie bucurie. Bucuria de a explora! Să lucreze cu oameni care văd în copii un suflet. O educație holistică.”

Acesta este primul liceu privat de informatică din Cluj-Napoca. Până acum, Spectrum oferea în Cluj educație nivel grădiniță primar și gimnazial. 

Părinții vor avea de acum noi perspective pentru copii, pe lângă alte licee private din Cluj, precum Liceul Waldorf, Liceul Elf, Transylvania College sau Liceul Teoretic Creștin ”Pro Deo” Cluj-Napoca.

sursa foto: Școala Gimnazială Internațională Cluj-Napoca

Te-ar putea interesa si

Comenteaza