Scumpiri pe bandă rulantă de la 1 Octombrie! Ce efecte vor avea noile măsuri fiscale?

by Christian Suciu

Ministerul Finanțelor a făcut public proiectul de lege prin care se dorește ameliorarea deficitului bugetar existent, ce potrivit experților va produce creșteri semnificative de prețuri de începând de luna viitoare. În urma noilor măsuri, alimentele precum și tutunul sau alcoolul se vor scumpi de la 1 Octombrie iar numeroase facilități ale angajaților vor dispărea, fiind introduse noi taxe și impozite.

TVA-ul va creşte de la 9 la 19% pentru pentru berea fără alcool şi alimentele cu zahăr adăugat. Accizele la tutun şi la alcool vor crește și ele, iar locuinţele noi vor avea TVA de 9%, faţă de 5%, ca până acum. Totodată, tichetele de vacanță se vor acorda doar angajaților cu salarii până în 8.000 de lei iar deși valoarea acestora va crește la 1.600 de lei, acestea vor fi impozitate cu 10% iar scutirile de la plata impozitului în domenii precum IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară se vor aplica doar angajaților care câștigă sub 10.000 de lei.

Noi schimbări se anunță și pe piața imobiliarelor sau a automobilelor întrucât statul va colecta un impozit de 0,3% din valoarea imobilelor mai scumpe de 500 de mii de euro și a mașinilor în valoare de peste 75.000 de euro.

Potrivit guvernanților, prin noile măsuri sunt așteptate venituri de 20 de miliarde de lei la bugetul statului, însă cei mai mulți bani din această sumă vor proveni de la mediul de afaceri și nu de la instituțiile statului. Tot în cursul zilei de ieri a fost convocat Consiliul Național Tripartit pentru negocieri privind creșterea salariului minim brut pe economie la 3.300 de lei. Guvernul își va asuma răspunderea pentru noile măsuri fiscale în cursul săptămânii viitoare.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza