Scriitorul clujean Gabriel Bota, inițiatorul evenimentului ‘Scriu și Dăruiesc’: “M-a interesat întotdeauna să promovez cultura, dar să și ajut”

by admin

Un scriitor clujean a lansat evenimentul cultural-umanitar “Scriu și Dăruiesc”, o inițiativă cu ajutorul căreia dorește să strângă o sumă de bani pentru două cazuri umanitare, iar totodată să promoveze și cultura. Gabriel Bota s-a decis să scrie poeme și scrisori de dragoste pentru clujeni, în schimbul unei donații minime de 40 de lei. Așa că zis și făcut. Scriitorul și-a amenajat duminică, în centrul Clujului, o măsuță cu instrumente de scris, iar timp de patru ore, a scris poeme pentru zeci de clujeni. Câțiva dintre ei s-au oprit și au donat pentru scrisorile personalizate, însă alții care nu știau despre ce este vorba, s-au cam sfiit.

“Prima zi de <<Scriu și Dăruiesc>> a fost surprinzător de interesantă și de plăcută. Cred că este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva la noi, din ce știu eu. A fost un adevărat experiment, nu mă așteptam să vină atât de multă lume. Am pus acolo o măsuță, un cufăr vechi de peste 100 de ani, dar și instrumente de scris. Nu e nimic ieșit din comun. Am scris normal, cu stiloul, cum o fac de o viață întreagă.Am scris destul de multe scrisori, dar niciodată reacțiile din online nu sunt egale cu cele de pe stradă. Fiind un eveniment cultural-umanitar, m-au interesat două aspecte. Să promovez cultura scrisă și să ajut cele două cauze umanitare. Deocamdată cred că le-am bifat. Eu zic că a fost un experimente reușit”, ne-a explicat scriitorul clujean, Gabriel Bota.

Oamenii care știau despre acest eveniment, au mers hotărâți să doneze, pentru ca mai apoi să-și primească scrisoarea sau poemul de dragoste: “Cei care nu știau de eveniment pur și simplu se uitau nedumeriți. Nu știau ce se întâmplă, veneau timizi și întrebau ce e aici. Ce se întâmplă cu nebunul ăsta pe stradă și scrie? Oamenii sunt mai sfioși când se întâlnesc cu poezia pe stradă. Nu știu cum să reacționeze în fața ei. Cred că oamenii nu prea știu cum să reacționeze în fața poeziei atunci când se întâlnesc cu ea, pentru că nu prea se mai întâlnesc. Oamenii îndrâznesc mai greu, însă am vrut să le readuc aminte că au un suflet. Filosofia din spatele evenimentului e simplă. Ai grijă de oamenii din viața ta pentru că ei sunt cei care îți dau sens ție însuți”, ne spune scriitorul.

Clujenii care au optat pentru scrisorile sau poeme de dragoste, au donat: “N-am făcut încă o contorizare, dar o să văd acest aspect. Au fost oameni care au donat mai mult decât minimul 40 de lei. Sunt doi copilași care au mare, mare nevoie de donații. Nu știu sincer ce este în sufletul părinților. Ei s-au bucurat foarte mult când au auzit ce vreau să fac. Ei cred că se bucură de absolut orice ajutor. Puțin cu puțin sper să reușească, atât Fabi, cât și Ștefănel”, adaugă Gabriel.

Scriitorul clujean ne-a dezvăluit că a fost “pus la treabă” și a scris poeme pentru câteva zeci de clujeni: “Am scris multe poeme pe foi, care sunt în sine opere de artă, deoarece sunt pictate manual de Andreea Cismasiu. Am avut cereri și în online, dar pentru scrisori. O să mă apuc să le scriu săptămâna aceasta. Cineva a dorit pentru ziua de naștere a soției, altcineva serbează nu știu câți ani de când s-au cunoscut. Oamenii m-au rugat să le scriu scrisori de dragoste pe care să le parafez și să le trimit, astfel încât ei să le dăruiască persoanelor iubite”.

Pentru clujenii interesați, evenimentul va avea loc și duminica aceasta, 13 iunie, în intervalul orar 16:00 – 20:00, pe bulevardul Eroilor. Gabriel Bota nu va fi singur nici de această dată. Lui i se va alătura și Cristina Mocan, maestru caligraf. Aceasta va scrie caligrafic scrisori mai deosebite, cu textele scriitorului clujean.

“Voi continua duminică cu cel de-al doilea moment, unul la care mă aștept să fie și mai multă lume. Poate voi preda ștafeta evenimentului. Cred că este un lucru care poate continua, poate fi preluat de alți scriitori, alți poeți. Să-l aduci pe scriitor în mijlocul oamenilor e un lucru pe care l-am făcut dintotdeauna în cadrul Festivalului Internațional de Carte din Transilvania. Mi-aș dori foarte mult să continue cineva acest proiect.

Iubiți, citiți și faceți prostii. Îndrăzniți să veniți să ne cunoaștem. Îndrăzniți să faceți un bine. Nu e nimic complicat!”, a încheiat Gabriel Bota.

Gabriel Bota își dorește să strângă donații pentru două cazuri umanitare. Fabi este un băiețel în vârstă de 1 an jumate care suferă de o formă foarte gravă de cancer: neuroblastom în stadiul 4, cu multiple metastaze. Costurile estimative se ridică la 731.639 de Euro, iar acestea includ tratamentul și operația lui Fabi în Franța.

Ștefănel suferă de Amiotrofie musculară spinală SMA1, o boală genetică rară care îi distruge mușchii și pentru care există tratament însă este cel mai scump tratament din lume, tratamentul genetic Zolgensma în valoare de 2,1 milioane dolari la care se vor adăuga costurile de spitalizare și TVA-ul.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza