UPDATE: România sistează vaccinarea cu AstraZeneca. Nouă țări europene au suspendat temporar vaccinarea cu AstraZeneca

by Cezar Leizeriuc

UPDATE: Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca din Italia au fost folosite deja în România, fiind rămase peste 4.200 de doze. “Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului”, arată CNCAV.

Danemarca a suspendat, pentru o perioadă de 14 zile, folosirea vaccinului contra Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca. Autoritatea sanitară a danezilor a decis acest lucru după apariția mai multor cazuri de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate. Alte opt țări și-au suspendat administrarea serului produs de laboratorul anglo-suedez.

Această suspendare vine după ”raportare de cazuri grave de formare de cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu vaccinul contra Covid-19 al AstraZeneca”, a spus Agenția Națională de Sănătate. Reprezentanții menționează totuși, că ”la momentul actual nu se poate concluziona că există o legătură între vaccinuri și cheagurile de sânge”, transmite AFP.

”Atât noi, cât și Agenția Daneză a Medicamentului trebuie să răspundem la informațiile, din Danemarca și alte țări europene, privind posibile efecte secundare serioase”, a declarat directorul autorității pentru sănătate din Danemarca, Soren Brostrom.

Două cazuri de “evenimente tromboembolice au fost raportate” după injecţii din acelaşi lot, a indicat Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Danezii nu precizează câte cazuri de cheaguri de sânge au fost consemnate, dar Austria a oprit folosirea unui lot de doze AstraZeneca pe perioada în care cercetează un deces cauzat de probleme de coagulare a sângelui și un caz de embolism pulmonar.

Austria a anunțat duminică, 7 martie, că a încetat administrarea unui lot de vaccinuri produse de compania britanico-suedeză AstraZeneca, după ce o asistentă în vârstă de 49 de ani a decedat din cauza unor probleme grave de coagulare a sângelui, la câteva zile după ce a primit vaccinul. Una dintre colegele ei, în vârstă de 35 de ani, vaccinată cu acelaşi lot, a făcut embolie pulmonară şi este în convalescenţă.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a spus miercuri că o anchetă preliminară nu a stabilit nicio legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 şi decesul asistentei austriece care fusese injectată cu acesta.

Cu toate acestea, “la ora actuală, nu există indicii că vaccinarea a avut aceste consecinţe, care nu se numără printre efectele secundare repertoriate ale acestui vaccin”, a spus agenţia.

Alte 7 ţări europene, Italia, Norvegia, Islanda, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg, au suspendat imediat vaccinările cu doze din acest lot, livrat în 17 țări și care includea un milion de vaccinuri.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

versus nicio 12/03/2021 - 08:50

“CNCAV an că peste 77.000 de doze de v AZ din It au fost fol deja în Ro, fiind răm pes 4.200 de dz. “Ca măs de extr prec s-a hot caranti temp a doz răm pân la fin eval Ag Eu a Med”, artă CNCAV, versus “Nicio doză AZen din acest lot nu a ajuns în Rom.” ??

Raspunde

Comenteaza