Sărbători de iarnă în pandemie. Daniel David: “Două familii pot lua masa în orașe diferite, dar să fie împreună în același timp, conectați prin internet”

by admin

Sărbătorile de iarnă din acest an vor fi total diferite de celelalte. Ideea că nu ne vom putea vedea cu familia reîntregită, că vom fi nevoiţi să ne limităm la spaţiul în care locuim, ne poate crea un disconfort şi riscăm să nu trăim din plin acele momente.

Daniel David, profesor de psihologie clinică şi psihoterapie explică cum să gestionăm mai bine perioada în care ne aflăm şi ce ar trebui să facem ca să nu ne lăsăm influienţaţi de circumstanţe:

Va fi altfel, dar, dacă suntem creativi și ne folosim imaginația, poate să fie altfel și mai bine! Românii se pot adapta în acest sens, dacă sunt motivați (înțeleg necesitatea schimbării – de ce?) și ajutați (ce și cum să facă?). Astfel, socializarea este un factor fundamental cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Prezența acesteia este un contribuitor la stările noastre psihologice pozitive și un antidot la stres. Lipsa acesteia este un factor de vulnerabilitate sau favorizant pentru apariția problemelor psihologice. În primul rând, trebuie să promovăm socializarea fizică cât ne permit condițiile de siguranță și constrângerile legale. Apoi, trebuie să fim creativi, pentru a folosi tehnologia nu ca pe ceva artificial în relațiile interumane, ci ca pe ceva care facilitează socializarea. Spre exemplu, două familii pot lua masa în orașe diferite, dar să fie împreună în același timp, conectați prin internet și socializându-se prin conversații. La fel pot fi urmărite împreună diverse emisiuni/filme, oamenii aflându-se în zone diferite. Numai imaginația/creativitatea ne limitează în a utiliza tehnologia în acest sens.

Totodată, Daniel David vine cu câteva recomandări pentru a trece cu brio peste perioada de sărbători şi a folosi timpul cât se poate de util şi bine.

Ca “tips” pentru a avea sărbători fericite în pandemie:

  1. Planifică/organizează activitățile legate de sărbători (ex. gătitul/cumpărăturile/curățenia/vizitele pe care le faci/primirea vizitatorilor etc.), ca să nu ajungi tu sub controlul lor!
  2.  Fă săptămânal cel puțin un comportament care îți produce plăcere; asta va genera sentimentul unei vieți plăcute.
  3. Folosește această perioadă să-ți cunoști și să-ți definești cel puțin cinci puncte tari pe care le ai din punct de vedere psihologic (ex. creativ/generos/empatic etc.) și fă săptămânal cel puțin un comportament care corespunde cu aceste puncte; asta va genera sentimentul unei vieți bune.
  4. Folosește această perioadă să-ți cunoști și să-ți definești cel puțin trei valori pe care le asumi (ex. munca/familie/carieră etc.) și fă săptămânal cel puțin un comportament care corespunde cu valorile pe care le ai; asta va genera sentimentul unei vieți cu sens/semnificație.
  5.  Ai grijă să ai un stil de viață sănătos în această perioadă (prin ce mănânci/cât dormi/cât sport faci/cât timp îți acorzi pentru tine)
  6. Gândește rațional asupra pandemiei/bolii/izolării/constrângerilor. Gândirea rațională înseamnă aici (1) a-ți formula scopurile/dorințele flexibil, adică în termen de „vreau/prefer”, nu absolutist, în termeni de „trebuie”; (2) a nu exagera negativul ducându-l în catastrofă; (3) a avea toleranță, nu intoleranță la frustrare și (4) a face evaluări nuanțate/contextuale, nu globale, asupra oamenilor/vieții/propriei persoane. Acest lucru va duce la emoții negative sănătoase – îngrijorare, dar nu panică/anxietate; tristețe, dar nu deprimare; nemulțumire, dar nu furie/agresivitate – prin care putem confrunta pericolul pandemiei, dar ne putem bucura de viață. A fi calm în acest context nu este un semn de sănătate psihologică!
  7. Întărește-ți suportul social, așa cum l-am discutat mai sus.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza