S-a semnat contractul de finanțare prin PNRR pentru Centrul Regional de Boli Cerebrovasculare și Neurochirurgie Cluj

by Oana Spiru

Vineri, 17 martie 2023, la Târgu Mureș, ministrul Sănătății, Prof.univ.Dr. Alexandru Rafila și managerul Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, Prof.univ.Dr. Claudia Gherman au semnat contractul de finanțare prin PNRR a Centrului Regional de Boli Cerebrovasculare și Neurochirurgie Cluj. Din partea SCJU Cluj au mai participat Prof.univ.Dr. Ștefan Florian, inițiator și manager al proiectului și Ec. Delia Dragomir, Director Financiar-Contabil al SCJU Cluj, asistent manager al acestui proiect.

Centrul Regional de Boli Cerebrovasculare și Neurochirurgie Cluj reprezintă un proiect de dezvoltare al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj foarte important. Acesta prevede reabilitarea, reamenajarea și recompartimentarea unei clădiri existente și construirea unui corp nou de clădire. Valoarea totală a investiției este de 230,734,270.56 lei inclusiv TVA.

Importanța proiectului este dată, în primul rând, de faptul că răspunde unei nevoi critice privind asigurarea serviciilor de sănătate publică populației deoarece la nivelul județului Cluj și a regiunii Nord-Vest nu există un asemenea centru, care să răspundă patologiei complicate și cu urmări grave a accidentului vascular cerebral, cauză majoră de mortalitate și morbiditate cu handicap neurologic în rândul populației. Un alt argument important în favoarea punerii în practică a proiectului este acela al maturității. El vine ca o încununare a unei activități practice intense, academice și de cercetare în domeniul neuroştiințelor, demarată cu mulți ani în urmă. Școala clujeană de neurologie și neurochirurgie a format numeroși specialiști, mulți dintre ei bucurându-se de recunoaștere la nivel internațional, capabili să ducă acest domeniu la un nivel de excelență.

Demarat în anul 2019, proiectul a trecut cu succes de etapa proiectării, obținerii tuturor avizelor, autorizațiilor și se află în faza de execuție încă din august 2022, având ca finanțare o alocare inițială de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății de aproximativ 1 milion de euro. Actuala finanțare prin PNRR este de o importanță majoră deoarece asigură continuitate în execuție acestui proiect, prevăzut a fi finalizat în anul 2025.

Noua facilitate medicală de neurochirurgie va găzdui Secția de Neurochirurgie, Secția de Terapie Intensivă, un Centru de primire a urgențelor, un Bloc operator, cabinete de ambulatoriu, zonă de recepție a pacienților și alte spații administrative necesare asigurării unor servicii la standarde moderne.

Secția de Neurochirurgie va cuprinde 79 de paturi și va permite creșterea semnificativă a numărului de cazuri care pot fi asistate, având circuite funcționale și cu o separare completă a zonelor sterile de cele cu acces. Secția va avea un compartiment de neurochirurgie pediatrică.

Secția de Terapie Intensivă va avea în compunere 26 de paturi (în boxe a câte 2 sau 3 paturi) și va cuprinde o unitate de terapie intensivă neuro-vasculară (stroke) și o zonă de terapie intensivă pediatrică. Va permite o mai bună monitorizare a pacienților, gruparea acestora pe patologii, complicații, vârstă, izolarea cazurilor cu patologie infecțioasă, având circuite funcționale.

Blocul operator va avea 7 săli de operații modulare care vor asigura o creștere a rulajului și condiții optime pentru intervenții neurochirurgicale specializate. Va avea sisteme de neuronavigație și neurofiziologie, aparate radiologice mobile C-arm, iar două săli vor avea suplimentar coloanele pentru intervenții endoscopice. Toate sălile de operații vor fi conectate cu sala de conferințe în vederea asigurării procesului de educație și formare a studenților și medicilor rezidenți în domeniul neurochirurgiei, neuroradiologiei intervenționale și neuroanesteziei.

Centrul de primire a urgențelor va cuprinde o zonă de examinare complexă a urgențelor (CT, RMN, Angiografie multiplanară), o sală hibrid multifuncțională, un salon de observare cu 4 paturi, camere de gardă, toate având circuite funcționale. Sala hibrid multifuncțională va permite introducerea unor tehnici terapeutice noi: tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, tratamentul endovascular în accidente cerebrale ischemice – tratamentul trombolitic iluminal, trombectomie endovascularăangioplastie, stenarea stenozelor arteriale cerebrale, tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, al malformațiilor vasculare cerebro-spinale și embolizarea preoperatorie a tumorilor hipervasculare.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza