Românii vot putea tranzita Ungaria, dar Budapesta va schimba regulile pe viitor

by admin

După ce guvernul de la Budapesta a anunțat că va închide granițele țării pentru cetățenii străini, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o convorbire telefonică cu omologul său maghiar, Péter Szijjártó. Acesta a confirmat că cetățenii români vor putea tranzita în continuare teritoriul Ungariei, dar regulile se vor schimba pentru cei care au Ungaria ca destinație finală a călătoriei.

„În cadrul discuţiei a fost obţinută confirmarea, din partea ministrului Péter Szijjártó, că tranzitul cetăţenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetăţenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate. Astfel, conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleaşi condiţii şi se va face prin aceleaşi puncte de trecere ale frontierei şi pe aceleaşi culoare rutiere stabilite. A arătat că regulile preconizat a fi schimbate se referă la intrarea în Ungaria ca destinaţie finală a călătoriei. De asemenea, a sugerat ca autorităţile poliţieneşti de resort din cele două state să menţină un contact apropiat în perioada imediat următoare pentru eventuale clarificări tehnice”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat omologului său informaţii privind conţinutul exact al măsurilor vizate și a insistat ca acestea să țină cont de impactul asupra cetăţenilor români care tranzitează Ungaria, precum şi în privinţa cetăţenilor români – lucrători transfrontalieri.

Potrivit MAE, condiţii de călătorie pentru Ungaria actualizate periodic sunt disponibile la următorul link: http://www.mae.ro/node/51934.

Ministerul reaminteşte că, în prezent, sunt aplicabile următoarele condiţii de tranzit pentru pasageri:

  • durata tranzitului să nu depăşească 24 de ore;
  • persoanele să nu prezinte simptome specifice infecţiei cu COVID-19;
  • să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=rom%C3%A1n+hat%C3%A1rszakasz).

Te-ar putea interesa si

Comenteaza