România şi Bulgaria colaborează în domeniul transplantului de organe

by Oana Spiru

3 români au fost salvaţi prin transplant datorită acordului de colaborare dintre Agenția Națională de Transplant şi Agenția Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria! Transplantul înseamnă VIAŢĂ!

Motivate de dorinţa de a stabili şi dezvolta o cooperare regională în domeniul transplantului, Agenția Națională de Transplant şi Agenția Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, cu sprijinul Ministerelor Sănătății şi Ministerelor Afacerilor de Externe din cele două țări, au semnat în luna iulie a.c. un protocol de colaborare în domeniul donării şi transplantului de organe. De asemenea, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Agenției Naționale de Transplant și cei ai Agenției Executive de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, la care au fost stabilite toate detaliile tehnice privind implementarea acestui protocol.

În baza acestui protocol, cooperarea dintre cele două autorităţi urmăreşte îmbunătăţirea eficacităţii activităţii clinice în toate etapele procesului de donare şi transplant organe prin schimbul de experienţă şi bune practici pentru dezvoltarea sistemelor naţionale de donare şi transplant, formarea şi instruirea cadrelor medicale, realizarea de proiecte comune, seminarii şi workshop-uri, precum şi prin realizarea schimbului de organe între cele două ţări pentru pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare şi care au nevoie de transplant. De asemenea, ambele autorităţi vor încuraja şi sprijini dezvoltarea şi consolidarea cooperării cu organizaţiile internaţionale/regionale pentru schimbul de organe.

Conform înţelegerii, schimbul de organe între cele două ţări se va desfăşura cu respectarea legislaţiei naţionale a fiecărui stat în parte în domeniul transplantului şi a Directivelor Europene în domeniu: dacă anumite organe nu pot fi folosite la noi în țară, din lipsă de receptori compatibili, acestea vor putea ajunge în Republica Bulgaria și invers. Pacienţii care necesită transplant de organe vor putea fi înscrişi pe o singură listă naţională de aşteptare din ţara respectivă.

Protocolul încheiat va rămâne în vigoare pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii pentru încă 3 ani dacă există avizul favorabil al celor două părţi.

„Atât pentru noi, cât şi pentru partenerii bulgari, este foarte important să soluționăm cazurile de urgență, să găsim organe pentru pacienții care au nevoie urgent de un transplant şi să încercăm să scurtăm listele naţionale de aşteptarea prin salvarea unui număr cât mai mare de pacienţi care depind de o intervenţie salvatoare de transplant. Rezultatele acestei colaborări s-au şi concretizat de altfel în vieţi salvate.

Asfel, în data de 10 noiembrie ne-au fost oferite, pentru a doua oară de la semnarea acestui protocol, organe de la donatori bulgari. Dacă prima dată organele oferite şi prelevate nu au putut fi transplantate din motive medicale, asistăm acum la o premieră pentru activitatea de transplant în România: 3 pacienţi români salvaţi prin transplant de ficat şi rinichi cu organe provenite de la un donator bulgar.

Mulțumim cu profund respect și recunoștință în primul rând familiei donatorului pentru gestul făcut, precum și echipei medicale de la Spitalul ”Dr Stefan Cherkezov” Veliko Tarnovo şi colectivului Agenției Executive de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria (coordonator naţional – Dr. Evelina Ţvetkova, KDP – Dr. Sibila Marinova, coordonator regional – Radostina Getova, coordonator – Dr. Vania Laceyarova, director – Miroslav Mutafciiski) pentru efortul deosebit depus în realizarea acestei misiuni salvatoare de vieți şi colaborarea extraordinară pe care am avut-o. De asemenea, mulţumim Serviciul De Ambulanta Bucuresti-Ilfov şi Direcția Rutieră – Poliţia Română pentru sprijinul promt acordat în transportul echipelor de prelevare şi organelor.

Fiind îndeplinite toate condițiile legale, echipele de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni s-au deplasat, cu sprijinul Sabif, la Spitalul ”Dr Stefan Cherkezov” Veliko Tarnovo pentru prelevarea ficatului și a rinichilor de la un donator bulgar aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe. Intervenţia de transplant hepatic a fost realizată la Centrul de Transplant Hepatic al IC Fundeni şi a salvat viaţa unei paciente de 55 de ani. În acelaşi timp, la Centrul de Transplant Renal al IC Fundeni s-au realizat două intrevenţii de transplant renal, alţi doi pacienţi de 38 de ani şi respectiv, de 39 ani, fiind salvaţi.
Trebuie subliniat faptul că a fost pentru prima dată când în România s-a realizat un import de organe, iar pacienţii români au beneficiat de generozitatea altor cetăţeni europeni. Transmitem încă o dată sincere condoleanţe şi mulţumiri familiei donatorului.

Implementarea acestui protocol, alături de acordul pe care îl avem încheiat cu Republica Moldova şi Italia, cât şi includerea cât de curând ca membri activi pe platfoma de schimb de orange FOEDUS, sperăm să contribuie la stimularea şi creşterea activităţii de transplant în România, fapt ce se va concretiza în multe vieţi salvate şi redate societăţii şi familiei. Protocolul de colaborare presupune și un schimb de experiență între toți cei implicați în toate etapele activităţii de transplant, aceasta însemnând traininguri, workshop-uri etc sau realizarea de proiecte comune în domeniul transplantului”, spune Dr. Radu Zamfir, director executiv ANT.

Anul acesta, în România s-au înregistrat 41 de prelevări multiorgan de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. S-au efectuat 35 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și 8 intervenții de ficat de la donatori în viață, 130 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi, 72 de transplanturi renale fiind efectuate de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. De asemenea, s-au realizat anul acesta 3 transplanturi de cord și un transplant pulmonar şi au fost raportate şi exportate către Eurotransplant 2 grefe pulmonare, iar către Italia 2 grefe cardiace, 1 grefă hepatică și 1 grefă pulmonară.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza