România are potențialul de a deveni un campion al energiei regenerabile potrivit Comisiei Europene

by Christian Suciu

Ramona Chiriac, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România susține că România își poate valorifica potențialul ridicat în ce privește energia regenerabilă. Aceasta a declarat în cadrul dezbaterii privind cei ”15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană” că PNRR ar putea reprezenta ”șansa României de a recupera decalajul față de alte state membre în lupta privind schimbările climatice.”

” Privindu-ne în viitor, la lupta împotriva schimbărilor climatice, a poluării, a menținerii planetei în viață – toate acestea fac parte din European Green Deal la care s-a angajat și România, care a alocat 41% din finanțarea totală PNRR economiei verzi. Pentru a realiza aceste obiective, unul din trei euro cheltuiți din întregul buget multianual al UE vor fi direcționați către tranziția verde, iar alocările stabilite pentru România prin PNRR ar putea transforma acest veritabil proiect de țară într-un accelerator al tranziției ecologice care va pune România pe harta energiei viitorului, pentru că există un potențial real ca România să devină un campion al energiei regenerabile și cred că trebuie să vorbim mai des despre asta. Energia eoliană și fotovoltaică, de exemplu, pot asigura mai multă energie curată în România. Ele pot crea, de asemenea, oportunități de redresare pentru zone care sunt deja recunoscute în tradiția energetică a României.” a transmis Ramona Chiriac.

Mai mult de atât, reprezentantul CE a amintit de faptul că o mare parte din PNRR a fost alocată îmbunătățirii educației și digitalizării administrației publice fapt ce reprezintă un ”salt uriaș”în dezvoltare în viziunea sa.

”Aderarea României a adus beneficii pieței interne, miliarde de euro finanțare UE pentru dezvoltare și modernizare în toate domeniile, de la infrastructură și protecția mediului până la cultură și patrimoniu, iar cifrele transmit astfel un mesaj clar: Aderarea României la UE a avut și va avea în continuare un impact substanţial asupra dezvoltării ţării. Economia României a crescut de 2,4 ori, devenind astăzi a doua cea mai mare economie din Europa de Est.” a afirmat în continuare Șefa Reprezentanței Comisiei Europene din România.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza