România ar putea administra a treia doză de vaccin anti-COVID-19 pentru anumite categorii vulnerabile

by admin

România ar putea administra o a treia doză de vaccin împotriva COVID-19, pentru anumite categorii de persoane vulnerabile. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat că anumite categorii de persoane imunodeprimate precum și persoanele care fac terapii imunosupresoare vor avea indicație să facă a treia doză de vaccin în prima schemă de vaccinare anti-COVID-19. De asemenea, o doză de rapel ar putea fi efectuată la cel puțin 6 luni de la schema inițială pentru persoanele vulnerabile, vârstnice și cele cu afecțiuni cronice. 

„Un aspect care e discutat la nivelul Agenției Europene a Medicamentului. Vorbim de doza trei, respectiv de o doză adițională de vaccin împotriva COVID-19.

Pe de o parte vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite categorii de persoane imunodeprimate, cum sunt persoanele post-transplant sau persoanele care sunt în evidență cu afecțiuni oncologice în tratament activ, persoanele cu alte condiții de imunodepresie, fie primară, fie dobândită, cum este infecția HIV netratată sau în stadii avansate. De asemenea, persoanele care fac terapii imunosupresoare, fie corticoterapie, fie terapie biologică, vor avea indicație de a efectua trei doze de vaccin în cadrul primei scheme de vaccinare, în loc de două doze, care se recomandă la acest moment.

Această autorizație a fost deja acordată de Agenția Americană pentru Medicamente și Alimente. Agenția Europeană a Medicamentului evaluează această indicație, atât pentru vaccinul BioNTech/ Pfizer, cât și pentru cel Moderna”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Administrarea celei de a treia doze ar începe în luna octombrie, dacă autoritățile europene aprobă recomandările.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza