România a primit primii bani din PNRR. Comisia Europeană a virat prefinanțarea de 1,8 miliarde de euro

by Oana Spiru

Comisia Europeană a transferat joi, 2 decembrie, României 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanțare, echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate țării noastre în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), fiind prima tranșă de bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), informează un comunicat al Executivului european. 

Plata de prefinanțare va sprijini demararea implementării măsurilor de investiții și de reformă cuprinse în Planul de redresare și reziliență al României, precizează Comisia Europeană, în comunicat. 

Ministrul finanţelor, Adrian Câciu, a transmis, pe Facebook, că „reprezintă o urgență construcția unui cadru legal pentru a putea cheltui acești bani”. 

„Alături de construcția bugetului pe 2022, care este principalul efort al momentului pentru echipa de la Ministerul Finanțelor, o altă prioritate este folosirea banilor din PNRR. Deja o primă tranșă de 1,8 miliarde de euro din granturi a intrat în conturile BNR, va urma destul de repede și un avans pentru partea de împrumuturi”, a scris Adrian Câciu. 

Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde EURO, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR, notează CE. 

„Mă bucur că România primește prima tranșă de 1,8 miliarde EUR în cadrul NextGenerationEU. Acesta este un pas important pentru implementarea măsurilor cuprinse în planul de redresare și reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde EUR. Salut reformele și investițiile care facilitează dubla tranziție verde și digitală. Fondurile europene vor contribui la modernizarea sistemului de sănătate și la consolidarea administrației publice din România. Vom fi alături de România pentru a ne asigura că cetățenii săi beneficiază pe deplin de acest plan”, a transmis şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de libertatea.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza