Revenirea la tradiție. Spectacol de Colinde susținut de ansamblul Mărțișorul

by Cristina Mihaila

În vremuri de criză, sanitară și economică, ansamblul folcloric studențesc ”Mărțișorul” a încălzit puțin publicul adunat, ca în vremurile mai bune, la Casa de Cultura ” Dumitru Farcaș” din Cluj-Napoca. Colindele vechi, urăturile și jocurile populare au încântat din nou publicul în pragul sărbătorilor de iarnă și au reînnoit magia Crăciunului.

 ”Mi s-a părut super fain spectacolul, este prima ediție la care am participat dar cred că voi reveni și la anul. Reprezentația, pot spune sincer că e una dintre cele care te unge pe suflet dacă ești român! Cred că în condiții normale (fără pandemie) sala ar fi fost cu siguranță arhiplină.”, a spus unul dintre participanți. ”A fost un spectacol excepțional, nu m-am așteptat să fim atât de mulți în sală, dar mă bucur că oamenii își dau seama că merită într-adevăr să mergi în fiecare an la spectacolul ansamblului folcloric Mărțișorul”, a spus altul.

În același timp și membrii ansamblului s-au declarat mulțumiți de felul în care a decurs spectacolul, după cum admite Răzvan Andrei Vilț, unul din membrii acestuia:

C.S.: Cum a fost spectacolul? V-a bucurat reacția publicului?

R.V. : Pe scenă a fost mai mult decât minunat, a fost perfect! Am așteptat să văd că publicul este cu noi în sală, să fie emoție, să simți că dansezi pentru cineva, nu doar că dansezi pentru un live sau pentru o cameră.

C.S.: Ați avut probleme de sănătate în rândul membrior sau  care să fi afectat organizarea?

R.V.: În acest an nu. Am avut norocne pregătim din timp doar cu dansatori vaccinați pentru a fi siguri că lucururile merg bine iar și printre aceștia am avut câțiva bolnavi dar, mulțumim lui Dumnezeu, am fost toți în regulă.

C.S.: Cât de mult a ieșit ”la rampă” Mărțișorul în 2021? Ați avut mai multe spectacole ca în anii precedenți?

R.V.: Fiind un ansamblu titrat cum ne place să spunem, ansablul Mățișorul a participat anul acesta la Olimpiada Mondială de Folclor ”Folcloriada” din Rusia, unde practic am reprezentat România la cel mai înalt nivel, la Jocurile olimpice de Folclor. Pe lânga asta noi participăm și la evenimente private drept ”corporate” sau pe la nunți deci putem spune că am avut un an bun. Se poate și mai bine însă, cum ne place să spunem, o să ne dedicăm și o să facem ca o familie cât mai mult putem.

C.S.: Publicul l-ați simțit la feld e numeros ca întodeauna sau s-a schimbat ceva la acesta în pandemie?

R.V.: Sincer, se vede că este pandemie, se vede că oamenilor probabil le este frică, se vede că numărul de locuri în sală este unul limitat și poate și în cnștiința lor de acasă își spun” Ah! Doar 300 de locuri, probabil o să vină oameni deci nu avem loc” sau pur și simplu sunt mai reținuți iar asta produce un adevărat impact pentru noi. Să vezi ”X”-urile pe anumite scaune este ceva ce îți inhibă senzația aceea de sală plină cu care eram obișnuiți.

C.S. :Cum ne ajută tradițiile în momentele de cumpănă precum această pandemie?

R.V.: Eu cred indiferent de obstacole nu trebuie să renunțăm la tradițiile noastre pentru că România, din punctul meu de vedere, are cel mai bogat folclor ca și cultură, dansuri, colorit al costumelor și consider că trebuie să ținem cont puțin de sfaturile bătrânilor, de datina străbună, mai simplu spus:” Dacă e Crăciun, să fie Crăciun! Iar dacă este Paște, să fie Paște!” Nu trebuie să exagerăm cu tradiția și să vedem doar ce a fost înainte dar este secolul 21, secolul vitezei, însă nici să nu uităm de unde am pornit.

C.S.: Ce așteptări are Mărțișorul pentru anul care vine?

R.V: Ca și previziune, Mărțișorul va călători mult în noul an. Deocamdată avem în plan două turnee mari dintre care unul în America Latină și unul în Cipru, în luna Iulie. Pe lângă acestea Mărțișorul va mai avea spectacole interne, cel mai probabil la Casele de Cultură pe care le vizităm în fiecare an. Noi ne propunem să venim cu cât mai multe spectacole pentru a bucura publicul, pentru a umple Casa de Cultură, pentru a arătă oamenilor că putem să transmitem mai departe valorile dansului popular și că acesta nu trebuie lăsat deoparte. Dansul popular te ajută să crești ca persoană, să te valorifici ca personalitate și să spui la final: ”Sunt mândru că sunt român!” cunoscând cultura și datina străbună.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza