Reprezentanții Institutului de Transplant Renal îi răspund ministrului Sănătății: „Comasarea nu este oportună”

by admin

Reprezentanții Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca i-au răspuns ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă. Aceasta a susținut ieri o conferință de presă în care a susținut comasarea Institutului cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

În replică, reprezentanții ICUTR au transmis un comunicat de presă în care au contrazis afirmațiile ministrului, punct cu punct.

„Afirmația că proprietarul clădirii, unde își desfășoară activitatea ICUTR, este în proprietatea UMF Cluj este inexactă. Menționăm că institutul deține în mod legal o cotă parte din această clădire și terenul aferent, conform Hotărârii de Guvern în baza căreia a fost înființat ICUTR.

Legat de afirmația privind suplimentarea cu 30.000 de lei a contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate începând cu luna iunie, facem următoarea precizarea că în cursul anului 2020, ICUTR a avut diminuată cu 30.000 de lei, lunar, valoarea acestui contract.

Privitor la așa numită dublă decontare, am solicitat că plata personalului medical implicat doar în activitatea de transplant, să fie realizată din fondurile programului de transplant și nu din fondurile CNAS așa cum se întâmplă în prezent. În fapt am cerut tocmai evitarea dublei decontări.

Privitor la reacreditarea activității de transplant într-o ipotetică nouă structura, menționăm că de la momentul constituirii dosarului complet, sunt necesare minim 90 de zile pentru obținerea acreditării precum și reluarea procedurilor de reacreditare europeană a laboratorului de imunologie, indispensabilă pentru acreditarea activității de transplant.

Comasarea ICUTR cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, nu rezolvă problema spațiului, nouă structura rămânând în exact același spațiu, cu exact aceleași probleme de securitate la incendiu.

Așa numită creștere a valorii contractului cu CAS este rezultatul creșterii indicatorilor de performanță față de anul 2018: ICM de la 1,55 la 1,73, DMS de la 4,5 zile pe spitalizare la 3 zile pe spitalizare. ICUTR ar fi putut beneficia de această majorare a fondurilor încă din anul 2019, fapt care nu s-a întâmplat din motive care țin de ordonatorii de credite. ICUTR nu a beneficiat de sumele la care ar fi fost îndreptățit în cursul ultimilor doi ani. Din acest motiv, am făcut demersurile cuvenite pentru a solicită în mod legal compensarea acestui deficit care nu ne este imputabil.

Legat de afirmația că utilizarea în comun a laboratoarelor ar fi benefică, va precizăm următoarele: institutul deține laborator de imunologie acreditat european, esențial activității de transplant, care realizează și analize biochimice în regie proprie. În mod excepțional, pe baza unor contracte de prestări servicii ICUTR efectuează analize în mai multe unități sanitare.

Legat de lipsa de colaborare între cele două instituții, precizăm că ICUTR a formulat obiecțiuni la protocolul de colaborare privind securitatea în muncă și la incendiu. Până în prezent, nu am primit nici un răspuns din partea Spitalului Clinic Județean. De asemenea, ICUTR, a solicitat, tocmai în ideea de a există o colaborare între cele două instituții, am solicitat instituirea în comun a Serviciului Privat de Securitate la Incendiu, conform OMAI 75/2019. Am primit un acord de principiu pe această problemă. Aceste aspecte demonstrează colaborarea existența între cele două instituții.

Referitor la evacuarea pacienților în caz de incendiu, acea comunicare cu secția Chirurgie II se realizează prin intermediul unei uși care se deschide automat în caz de declanșare a alarmei la incendiu. Din acest punct de vedere, comasarea celor două instituții va lasă ICUTR în exact aceeași locație, fără a rezolva problemele de fond, relocarea în noul Centru integrat de Transplant fiind singura soluție viabilă.

Din toate cele expuse, având în vedere că ICUTR este perfect sustenabil financiar, pe baza indicilor de performanță și fără arierate în acest moment, așa cum a recunoscut și doamna ministru, nu am identificat nici un motiv de oportunitate privind comasarea propusă”, au transmis reprezentanții Institutului.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza