Reacția farmaciștilor la decizia Ministerului Sănătății de a introduce testele rapide în farmacii: ”Am fost luați pe nepregătite. Unde se mai întâmplă astfel de situații, în care țară civilizată?”

by admin

În mai puțin de o săptămână, testarea pentru Covid-19 s-ar putea face în farmacii, a anunțat Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Decizia i-a luat însă prin surprindere pe farmaciști. Aceștia au primit practic vestea prin presă sau printr-un e-mail, dar nu li s-a spus cum va decurge efectiv testarea sau cine se va ocupa de pacienți.

“Majoritatea farmaciilor au suprafață limitată, iar în primul rând lucrul acesta o să necesite un spațiu în plus. În al doilea rând, lucrul acesta poate fi un beneficiu pentru pacienți, doar că pentru alții, în momentul în care o să afle că se testează în farmacia de pe strada X, s-ar putea ca o categorie de pacienți să evite acea farmacie pentru că se vor gândi: <<Dacă acolo sunt și oameni care se testează și ies pozitivi?>>. Pentru farmaciile care vor testa, s-ar putea să fie un risc. Vor pierde clienți pe acest considerent”, spune un tânăr farmacist din Cluj-Napoca.

“Sunt de acord cu testarea, pentru că nu trebuie să fac vaccin sau să operez. Dar este nevoie să fie un loc special amenajat în farmacie, un circuit. Dacă testez pe unde intră toți pacienții, iar unul este pozitiv Covid, eu ce fac? Și trebuie cineva să se ocupe doar de asta. Eu nu pot să testez un pacient despre care aflu că este pozitiv, iar pe urmă să mă duc să eliberez altora medicamente. Cel care a fost depistat pozitiv trebuie să iasă prin altă parte, pentru că pune mâna pe clanță, imediat trebuie dezinfectată și așa mai departe. Dacă intră un pozitiv într-un spațiu de 2m pătrați, inspiră, expiră, își face testul. Următorul care vine inspiră același aer, pune mâna pe aceeași clanță. Deci următorul pacient intră efectiv în contact cu tot ce a intrat precedentul”, spune un alt farmacist.

De altfel, președintele Colegiului Farmaciștilor din Cluj spune că atât ea, cât și ceilalți reprezentanți au primit vestea că ar putea începe testarea pacienților în farmacii, din presă. Consideră că nu este deloc firesc ca statul să nu le trimită nicio notificare în acest sens.

“Noi, ca organizație profesională, am aflat din presă despre acest act normativ și ca urmare am făcut demersurile necesare. Referitor la aceste norme de aplicare sunt foarte multe probleme, nu este atât de ușor. Noi am făcut propuneri și am trimis mai departe la Colegiul Național al Farmaciștilor. Circuitele trebuie să fie separate pentru pacienții care doresc să se testeze și care sunt posibili contaminați, în mod normal nu ar trebui să se intersecteze cu ceilalți pacienți din farmacie. Vorbim aici și despre protecția personalului, despre eliminarea deșeurilor. Problema este că este greu să adaptezi organizarea farmaciei la această activitate. Cei care nu îndeplinesc aceste condiții, nu pot să facă decât în fața farmaciei. Să se amenajeze un spațiu, un fel de cort pentru că altfel nu ai cum. Nu poți să faci în aceeași incintă testarea, să creezi aglomerație și apoi să-i amesteci pe pacienții respectivi cu ceilați care vin în mod normal să-și ridice medicamentele. În momentul de față, nu se primesc oricum mai mult de 2 persoane în farmacie. Intră câte 3 doar acolo unde farmaciile sunt de dimensiuni mai mari”, explică președintele Colegiului Framaciștilor Cluj, Elena Dinte.

Aceasta spune că a fost înaintat un memoriu către Ministerul Sănătății princ are solicită ca primăriile să autorizeze montarea unor corturi în fața farmaciilor, dar cheltuielile de amenajare și întreținere, precum și cele pentru eliminarea deșeurilor biologice și cu echipamentul de protecție al personalului să fie decontate de către stat. De asemenea, prețul kit-urilor de testare ar trebui evaluate tot de către stat. În acest moment, potrivit ministerului, fiecare farmacie poate să stabilească propriul preț pentru testare: “Kit-urile de testare vor fi primite gratuit, dar prețul ar trebui fixat de stat, altfel nu văd cum s-ar putea desfășura corect lucrurile. Ce o să zică pacienții? Dacă într-o parte este o sumă și în altă parte altă sumă… de multe ori pacienții au propria psihologie. Cum putem evalua? S-a vehiculat că fiecare farmacie pune prețul după bunul plac. Asta ar putea să genereze situație de concurență neloială. Dacă statul român decontează, să fie același preț pentru toată lumea”, spune Elena Dinte.

În plus, reprezentanții Colegiului Farmaciștilor au început să discute cu câțiva dintre farmaciști, iar concluzia a fost că mulți nu sunt de acord cu testarea pacienților.

“Noi avem ca obiectiv principal apărarea demnității profesionale. Am încercat să îi întrebăm și pe colegii noștri care este punctul lor de vedere, ne-am simțit datori să aflăm ce doresc farmaciile. Problema este că nefiind pregătiți, neavând loc discuții preliminare, colegii noștri au fost luați pe nepregătite. S-a pornit cu stângul. Așa ceva este de necrezut! De aceea există o dovadă a colegilor noștri care în loc să fie informați, pregătiți, să avem discuții pe aceste teme, noi am fost luați prin surprindere. Toți, inclusiv eu! Unde se mai întâmplă astfel de situații, în care țară civilizată?”, încheie președintele Colegiului Farmaciștilor din Cluj.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza