Puppy yoga – o nouă formă de terapie pentru suflet

by Bianca Baraboi

Sunt mulți iubitori de animale și mulți iubitori ai sportului. De aici și până la a le pune împreună pe cele două a fost doar un pas: Puppy yoga, un concept sportiv putem spune, care aduce împreună oamenii și cățeii. De la starea de bine fizică și până la cea psihică, cei care au încercat puppy yoga, spun că este o nouă formă de terapie pentru suflet.

Terapie pentru suflet  este sintagma pe care am auzit-o în mod repetat de la numeroși oameni veniți din toate colțurile României în ultimul an. Mi-a luat ceva până am înțeles la ce se referă. La o primă analiză, ai putea spune că sunt niște simple clase de yoga, în diferite decoruri și tematici, cu mici patrupezi care mișună și se joacă printre participanți, ba chiar uneori adorm în brațele lor. Puppy Yoga este un concept relativ nou care se bucură de o popularitate ridicată și peste hotare. Am aflat de el la Londra când abia fusese lansată ideea pe piață, în perioada studenției, când am participat alături de câteva colege la o clasă. Mi s-a părut simplist organizat, puțin superficial, însă am avut o experiență plăcută. Abia după câțiva ani mi-am dat seama că, ceea ce la bază era deja o idee genială, putea fi șlefuit în ceva mult mai calitativ și mai atent structurat – în ceva ce am realizat că m-ar putea face și pe mine fericită odată cu întregul proces. Așa cum îmi place să glumesc mereu, Puppy Yoga România a început dintr-o dorință “egoistă” de-a mea. Ca orice copil, îmi doream să am un animal de companie din tot sufletul. Ei bine, nu l-am primit niciodată, însă cred că acest proiect a reușit să vindece o rană și să umple un mare gol pe care îl simțeam încă din copilărie, ne-a declarat Antonia Roșu, cea care a adus acest tip de clase în România.

Eliza Chițanu s-a alăturat și ea proiectului. Este fostă baschetbalistă de performanță și a terminat Facultatea de Psihologie, cu specializarea Psihologia Sportului. Are nu mai puțin de 14 specializări pe fitness și training de grup, printre care bodybalance, bodypump, circuit training.

Acum predă și Puppy Yoga la Cluj (și nu numai), însă atenție, trebuie să vă rezervați din timp locurile, pentru că acestea se dau ca pâinea caldă. De ce a ales Eliza să facă și aceste clase, o să aflați în rândurile ce urmează. Iar dacă vreți să încercați o nouă terapie pentru suflet, apelați la Puppy Yoga.

Reporter: Tu predai multe tipuri de clase. Cum te-ai apropiat și de Puppy Yoga?

Eliza Chițanu: Unul dintre motivele pentru care m-am apropiat de Puppy Yoga este satisfacția de a vedea bucuria oamenilor în timpul claselor. Momentele în care participanții se simt relaxați, fericiți și conectați în timp ce interacționează cu cățeii și practică yoga, pentru mine este o recompensă profundă. Odata cu zâmbetele lor, râsul și expresiile de bucurie, pot simți cum munca mea aduce oamenilor momente de fericire și liniște în viețile lor. Experiența de Puppy Yoga este cu adevărat una extraordinară din mai multe motive. În timpul acestei activități, mă aflu într-un mediu relaxant și prietenos, înconjurată fiind de căței adorabili care aduc mereu o energie pozitivă și jucăușă în timpul orelor de curs.

R: Cine poate practica? Cum se desfășoară o oră?

E.C: Puppy Yoga poate fi practicat de oricine, indiferent de nivelul de experiență în yoga sau de vârstă. Este potrivit atât pentru începători, cât și pentru cei cu experiență în yoga, și este deschis tuturor celor care doresc să experimenteze o sesiune de yoga plină de bucurie și iubire necondiționată, împreună cu cățelușii noștri.

O sesiune de Puppy Yoga începe cu o scurtă introducere în care participanții sunt invitați să se relaxeze, să se conecteze cu respirația lor. Totodată sunt încurajați să interacționeze cu cățeii în timp ce practică anumite exerciții.

Pe parcursul orei, pot avea loc momente de joacă spontană între participanți și căței, ceea ce poate aduce multe râsete și bucurie în încăpere. În general mă gândesc ca și instructor de yoga, să integrez poziții care implică interacțiuni cu cățeii, pentru a face ca această clasă să fie cât mai distractivă și încântătoare.

R: Ce îți place cel mai mult la aceste cursuri, de unde vine satisfacția ta?

E.C: Ceea ce îmi place cel mai mult la Puppy Yoga… hmm iată câteva motive care m-au atras și m-au motivat să continui să fiu instructor de Puppy Yoga:

1. Interacțiunea cu cățeii:  Dragostea pentru căței și dorința de a petrece cât mai mult timp într-un mediu pozitiv și relaxant, este unul dintre motivele pentru care ador și iubesc acest job.

2. Impactul pozitiv asupra oamenilor: Ca instructor de yoga, am oportunitatea de a influența pozitiv viața altora. Prin clasele mele, pot ajuta oamenii să-și îmbunătățească sănătatea și starea de bine fizică și mentală, oferindu-le un spațiu sigur și susținător pentru a-și explora practica yoga, împreună cu cățeii noștri jucăuși și iubitori.

 3. Comunitatea yoga: Fiind instructor de yoga, mă implic într-o comunitate plină de oameni pasionați de yoga și bunăstare. Acest lucru îmi oferă șansa de a-mi face noi conexiuni și prietenii, și mă ajută să simt că fac parte din ceva mai mare decât mine însumi.

4. Dezvoltare personală: Ca instructor de yoga, am oportunitatea de a-mi dezvolta abilitățile de comunicare, de lider și de mentor. Îmi pot îmbunătăți constant cunoștințele și abilitățile în yoga și în domeniile conexe, ceea ce poate contribui la creșterea mea personală și profesională.

R: La ce ne ajută puppy yoga? De ce recomanzi oamenilor?

E.C: Cel mai minunat lucru la clasele de Puppy Yoga este combinația unică de practică de yoga cu interacțiunea cu cățeii. Această experiență aduce o mulțime de satisfacții și beneficii. O să amintesc doar câteva dintre ele:

Bucurie și distractie:  Interacțiunea cu cățeii în timp ce practici yoga aduce o doză de bucurie și distracție în viața de zi cu zi. Este o modalitate minunată de a scăpa de stres și de a ne conecta cu partea noastră copilăroasă.

Reducerea stresului: Petrecerea timpului cu cățeii și practicarea yoga pot ajuta la reducerea nivelului de stres și anxietate. Interacțiunea cu animalele poate stimula eliberarea de endorfine în corp, ceea ce contribuie la o stare generală de bine.

Creșterea conexiunii emoționale: Legătura specială pe care o dezvoltăm cu cățeii în timpul clasei de Puppy Yoga poate aduce o creștere a conexiunii emoționale și a empatiei față de animale și față de oamenii din jurul nostru.

Îmbunătățirea practicii de yoga: Practicarea yoga în prezența cățeilor poate aduce o nouă dimensiune în practica ta. Aceștia pot ajuta la îmbunătățirea posturilor, deoarece te pot încuraja să te întinzi sau să te relaxezi în anumite poziții.

În concluzie, recomand și iubesc să practic Puppy Yoga pentru că aduce împreună două lucruri minunate: yoga – care este benefică pentru sănătatea mentală și fizică, și cățeii, care aduc bucurie și relaxare. Combinând aceste două activități, oamenii pot experimenta o atmosferă relaxantă și distractivă dar și o senzație unică de conexiune și împlinire emoțională.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza