Protecția Consumatorului a emis o alertă pentru măști de protecție neconforme aflate pe piața din România

by admin

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a emis o alertă la nivel european pentru măști de protecție neconforme aflate pe piața din România. Acestea poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate, a anunțat Paul Anghel, director general în cadrul ANPC.

„Alertă emisă de România – RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149”, a explicat, pe rețelele de socializare, Paul Anghel, care a atașat și câteva fotografii cu produsele neconforme.

ANPC a retras recent de la comercializare peste 31 de milioane de măști de protecție, în urma unor controale realizate la nivel național. Președintele ANPC a precizat într-o conferință de presă la începutul acestei luni că cele 31 de milioane de măști au fost retrase de la comercializare până la remedierea deficienţelor, în timp ce alte 90.000 de măşti au fost retrase definitiv în urma deficienţelor constatate.

„Printre abaterile pe care le-am găsit, acestea sunt privitoare la informare parţială sau totală, am descoperit că nu a fost aplicat marcajul CE, deci produsul nu corespunde normelor europene, nu a fost certificat de o autoritate recunoscută pe plan european, nu au fost însoţite de certificate de conformitate, nu au indicaţii de utilizare, nu au indicaţii de manipulare sau de înmagazinare. De asemenea am găsit şi multe abateri de practici comerciale incorecte, astfel încât prin anumite denumiri consumatorul era indus în eroare să cumpere acel produs în ideea că îi asigură o protecţie a sănătăţii. Aceste măşti nu au un certificat de conformitate care a fost agreat de către Uniunea Europeană. Ele poate sunt bune, nimic de spus, dar în momentul în care nu au un astfel de certificat, deci nu se poate aplica CE-ul pe ele, nu pot fi vândute în România”, a menţionat atunci preşedintele ANPC.

Sistemul RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase între Comisia Europeană şi Statele Membre ale Uniunii Europene.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza