Propunere de testare gratuită a populației împotriva COVID-19

by admin

Soluția de testare gratuită a populației vine în urma solicitării deputatului Marius Sorin Bota. Acesta a depus la Parlament un Proiect de Lege cu articol unic privind testarea gratuită a cetățenilor împotriva COVID-19. Testele ar urma să se efectueze prioritar pentru persoanele suspecte de îmbolnăvire, pentru persoanele care urmează să plece în zone în care se solicită dovada testării și pentru persoanele care prezintă simptome ale infectării cu  COVID-19. De asemenea, deputatul a atras atenția și asupra faptului că prețul de 200-300 de lei/test este unul destul de ridicat având în vedere veniturile limitate ale cetățenilor.

„Articolul 34 din Constituția României garantează dreptul la ocrotirea sănătății cetățenilor statului. Este nevoie de testare gratuită a cetățenilor având în vedere faptul că efectuarea testelor se face la costuri ridicate, iar cetățenii au veniturile limitate. Totodată, în perspectiva crizei economice, fiecare leu contează pentru bugetul personal. Statul trebuie să sprijine concret cetățeanul și să reducă cheltuielile inutile în această perioadă, în special cele materiale și cu achiziții de bunuri care nu sunt imperios necesare.

Această solicitare e bazată pe situația actuală din țară legată de criza COVID – 19 și impune reglementarea de urgență a accesului la testare al populației. Costul de 200-300 lei/test este unul nejustificat și împotriva principiului de a asigura, conform Constituției, acces la serviciile de sănătate și chiar dreptul la libera circulație, pentru a merge la muncă. Lipsa banilor pentru testare face ca aceste persoane să nu poată merge la muncă”, a transmis deputatul Marius Sorin Bota.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza