Program de prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2, în școlile din Cluj-Napoca

by Oana Spiru

Din 2018 la Cluj-Napoca s-a implementat cel mai complex program din România de prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 la copii. În cadrul Programului înCerc de prevenție a diabetului zaharat de tip 2, s-a derulat o etapă de consiliere, denumită Asistență Individuală Integrată, pe o durată de 18 luni

„Acei copii care au prezentat risc crescut de Diabet Zaharat de Tip 2 sau alte boli moderne au fost chemați alături de familie în clinică să beneficieze de o etapă importantă de consiliere alături de specialisti. Peste 1.500 de copii și familii au acceptat și au vorbit cu specialiștii pentru a-i ajuta să aibă o alimentație mai corectă, mai echilibrată”, a declarat directorul programului, George Istrate.

Copiii evaluați prin programul „înCerc” au avut vârsta între 10-12 ani, iar constatările au relevat o realitate mai puțin fericită. 35% dintre aceștia sunt ori supraponderali, ori obezi. În astfel de cazuri alimenția sănătoasă este unul dintre cei mai importanți factori.

„De ce consumăm mult zahăr fără să știm că îl consumăm? Răspunsul este bombă. Pentru că noi consumăm foarte multe alimente ultra-procesate. Acestea reprezintă o sursă extraordinară de zahar și sare”, a explicat Prof Dr. Nicolae Hâncu.

Se întâlnesc din ce în ce mai multe cazuri de copii obezi. În urma unui studiu realizat de către Ministerul Sănătăţii s-a dovedit că în Iaşi sunt de șapte ori mai mulţi copii obezi decât în Cluj.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza