Săptămâna Europeană de Luptă Împotriva Cancerului: Profesorul Achimaș-Cadariu atrage atenția asupra posibilităților de finanțare a spitalelor din România

by Christian Suciu

Profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu, fost Ministru al Sănătății, cere noi dotări pentru spitalele din România. Cu ocazia Săptămânii Europene de Luptă Împotriva Cancerului, acesta atrage atenția asupra oportunităților de finanțare pe care le au institutele oncologice din țară, care ar putea crește calitatea actului medical și implicit șansele de supraviețuire ale pacienților oncologici.

”Trebuie să ai resursă umană bine pregătită, dar și infrastructură. Mi-aș aduce aminte când Institutul a fost evaluat drept cea mai bună instituție de sănătate din România și a primit și acel premiu, s-a subliniat mixul între finanțările de la buget și cele din proiecte. Cred că lumea e deschisă, putem accesa proiecte. E Săptămâna Europeană de Luptă Împotriva Cancerului, dar să nu uităm Planul European de Cancer, cu finanțări generoase. Deci cred că se deschid premisele ca multe institute de oncologie să poată beneficia de dotări. Trebuie doar să scriem proiecte și să avem resursa umană bine pregătită” , transmite profesorul Achimaș-Cadariu.

Acesta a mai adăugat că vârsta sau experiența nu sunt singurele calități de care are nevoie un medic bun. Modul prin care aceștia se pot perfecționa este strâns legat de mediul în care aceștia se dezvoltă.

“În fiecare zi pentru noi este o săptămână de luptă împotriva cancerului și cred că Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj este o instituție de referință în acest moment în țară, singura acreditată la nivel european. E foarte bine să marcăm această săptămână, fiindcă de fapt ne gândim la supraviețuitorii de cancer, la cei care ne-au fost, ne sunt și din păcate ne vor fi pacienți cu această afecțiune. Ce putem să facem noi în plus? Nimic altceva decât să ne facem treaba, nimic altceva decât să îi educăm pe medicii tineri pentru a putea să facă față cât mai bine comunicării cu pacienții, dar și în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul.

Să le arătăm româncelor și românilor ce poate să facă o instituție de top din România, să conștientizăm ce înseamnă aceasă boală, să vedem cum facem să o evităm când este evitabilă”, a declarat profesorul Achimaș-Cadariu, care este și coordonator al Planului Național de Combatere a Cancerului.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza