UPDATE: Primul județ din România unde purtarea măștii ar putea deveni obligatorie. Ce recomandă doctorul Raed Arafat

by Cristina Mihaila

UPDATE: Autoritățile din tot mai multe județe cer ca acoperirea nasului și a gurii în public să devină obligatorie. Prefectului Clujului, Mircea Abrudean, spune că va propune ca această măsură să fie aprobată mâine în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, după ce Maramureșul și Mureșul au cerut același lucru.

Masca ar putea deveni obligatorie începând de luni, 6 aprilie, în județul Maramureș. Președintele Consiliului Județean Maramureș a făcut o astfel de solicitare către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru a limita cât mai mult răspândirea virusului.

”Pentru prevenirea răspândirea bolii COVID-19 în Maramureș, în calitate de președinte al Consiliului Județean și în urma consultării cu prefectul Județului, Nicolae-Silviu Ungur, dar și cu directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), dr. Rareș Pop, solicit Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) adoptarea a patru noi măsuri cu caracter de obligativitate în județ, care să fie aplicate de luni, 6 aprilie 2020.

1️⃣ Începând cu data de 6 aprilie 2020, devine obligatorie pentru toți cetățenii județului Maramureș sau pentru cei care tranzitează județul, acoperirea feței (nas, gură) cu mască, inclusiv măști improvizate sau alte materiale de protecție, de unică folosință sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic, de transmitere a virusului SARS-Cov-2.
ℹ️ Măsura va fi aplicată în spații publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, fie că acestea prezintă simptome de infecție respiratorie sau nu”, a postat Gabriel Zetea pe pagina sa de socializare. Acesta mai solicită și testarea de urgență a tuturor persoanelor plasate în carantină la nivelul județului, urmand ca institutia pe care o conduce sa asigure fondurile necesare pentru achiziția testelor.

În urmă cu puțin timp, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, doctorul Raed Arafat a făcut o recomandare asemănătoare. Acesta spune că în contextul răspândirii virusului, toată lumea ar trebui să se protejeze și precizează că orice tip de mască este folositoare pentru prevenție.

”(…) luand in considerare modul de raspandire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autoritati pe plan international au inceput sa recomande purtatul mastii, sau a orice alta forma de material de protectie pentru nas si gura, oriunde mergem in spatiile publice, in mijloacele de transport in comun sau cand suntem la intalnire cu altii. Dovezile recente arata ca acest comportament poate reduce raspandirea virusului care cauzeaza COVID 19 in comunitate.

Este cunoscut faptul ca nu prea gasim masti simple in piata si faptul ca in cazul in care gasim preturile pot fi exorbitante. De aceea au inceput sa apara alternative ce pot fi realizate acasa de oricine ca sa le poarte cand iese din casa.

Va dura pana ne vom obisnui cu aceasta practica dar din ce vad si din informatiile pe care le avem, ar fi bine sa incepem sa aplicam aceasta practica cat de repede posibil, indiferent de cine ar rade de noi si cat de haios sau ciudat am arata”, spune Arafat.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza