Primarul Emil Boc salută câștigarea procesului ”Roșia Montană”. Emil Boc: ”O victorie a democrației și a societății românești”

by Christian Suciu

Primarul Clujului, Emil Boc, a lăudat reușita tuturor românilor implicați în procesul pentru Roșia Montană, câștigat de România împotriva lui Gabriel Resources. Acesta susține că a fost audiat la Washington în 2019 privind proiectul Roșia Montană.

”Nu am mai vorbit despre acest subiect în spațiul public. Am dat și depoziție scrisă în România, am răspuns la 50 de întrebări, după care am fost invitat la Tribunalul Arbitrar în Washington în 2019, am ajuns seara, a doua zi dimineața am avut o audiere de șase ore, iar în ziua următoare m-am întors acasă.

Am cunoscut din toate punctele de vedere acest subiect, l-am știut de la Guvern, l-am simțit și de la tribunalul arbitrar, astfel încât mi-am format o imagine destul de clară legată de Roșia Montană. Doresc să subliniez profesionalismul acestor avocați pe care i-a avut România, chiar de la Cluj am avut în echipă un avocat și un profesor care a fost audiat inclusiv în Tribunalul Arbitrar, este vorba despre Dacian Dragoș și despre profesorul Marius Arosa, care a câștigat în țară câteva procese împotriva Roșiei Montane.” a declarat edilul clujean pentru un post de radio local.

”Audierile de la Tribunalul Arbitrar nu au fost ușoare, am fost nevoit să merg deoarece avocații mi-au spus că dacă nu mă duc și la Washington există riscul ca declarația scrisă să nu fie luată în considerare și atunci aș fi subminat apărarea Statului Român. Eu am fost propus, evident de Statul Român să particip în audiere, astfel că existând acest risc am decis să merg acolo și să spun tot ce am știut despre Roșia Montană.

Consider că procesul câștigat de România este o victorie a democrației și o reușită a societății românești. Doar un tribunal cu un profund ADN democratic ar fi putut da dreptate voinței poporului și nu profitului.Acest proiect, Roșia Montană, după părerea mea, a căzut pentru că nu a reușit să îndeplinească cerințele de autorizare și să obțină licența socială pentru proiectul minier. 

Licența socială se referă la faptul că nu ai reușit să convingi poporul și opinia publică de utilitatea proiectului pentru interesul general. Astfel că niciun profit nu poate învinge democrația și nu se poate opune interesului general. Această reușită este produsul celei mai sănătoase și curajoase dezbateri publice din societatea românească de după 1989. ”, a mai transmis primarul Emil Boc.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza