Prima tabără pentru bolnavii de Alzheimer din România va fi organizată la Cluj

by Oana Spiru

Prima tabără pentru bolnavii de Alzheimer din România va fi organizată la Cluj, în cadrul proiectului “ŢINE(mă)MINTE!”, iniţiat de Asociaţia Zi de Bine

Totodată, la Centrul Comunitar Judeţean Cluj va fi amenajată o cameră senzorială pentru pacienţi, iar la Centrul Comunitar Zi de BINE din Bucureşti va fi creat un grup de sprijin pentru aparţinători

Asociaţia Zi de Bine demarează proiectul “ŢINE(mă)MINTE!” şi dezvoltă trei iniţiative, cu scopul de a oferi un sprijin real atât bolnavilor de Alzheimer din România cât şi aparţinătorilor. Astfel, în luna mai, asociaţia împreună cu DGASPC Cluj şi Societatea Română Alzheimer, filiala Napoca, vor organiza prima tabără pentru bolnavii de Alzheimer şi aparţinători, un proiect menit să ofere sprijin aparţinătorilor şi momente de relaxare şi conectare pacienţilor cu forme incipiente ale bolii.

Totodată, la Centrul Comunitar Judeţean Cluj va fi amenajată o cameră senzorială care va permite specialiştilor să desfăşoare activităţi care vor stimula simţurile pacienţilor (vizual, auditiv, olfactiv, tactil, vestibular şi proprioceptiv). Acestă cameră va ajuta la dezvoltarea activităţii intelectuale a bolnavilor şi va încuraja relaxarea lor.

Nu în ultimul rând, la Bucureşti va fi creat şi un grup de sprijin pentru aparţinători. Participanţii vor primi informaţii despre boală şi noţiuni psiho-sociale din partea specialiştilor, dar şi sprijin psihologic.

Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect este de 35.000 euro şi este oferit de partenerii strategici ai Asociaţiei Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România şi UniCredit Bank.

“Excluziunea socială este o problemă frecventă cu care se confruntă bolnavii de Alzheimer. Totodată, membrii familiei devin implicaţi direct, iar asupra familiei se instaurează neputinţa şi vinovăţia de a nu face faţă situaţiei şi implicit de a nu putea oferi un sprijin adecvat bolnavului. Astfel, devine esenţială nevoia tratării pacienţilor cât şi dezvoltarea unor metode prin care aparţinătorii pot fi informaţi şi ghidaţi corect şi cu blândeţe”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE.

Alzheimer este o boală neurodegenerativă cronică care începe de obicei încet şi se agravează treptat în timp, fiind cauza a 60-70% în bolile de demenţă. Cel mai frecvent simptom precoce cu care se confruntă o persoană este dificultatea de a-şi aminti evenimentele recente.

Astfel, prima tabără Alzheimer din România va fi organizată la Cluj şi va avea în total 20 de beneficiari direcţi, 10 persoane diagnosticate cu boala Alzheimer şi alte forme de demenţă şi 10 aparţinători sau asistenţi personali.

Tabăra se va desfăşura în perioada 23-25 mai 2022 în satul Sălicea, judeţul Cluj şi va cuprinde o serie de activităţi specifice:

  • Program de training pentru aparţinători prin gestionarea comportamentelor problematice ( 8 module: halucinaţii, idei delirante, rătăcire, refuzul de a se spăla, refuzul de a se îmbrăca, refuzul medicaţiei, comportamente repetitive, întrebări repetitive)
  • Program de stimulare cognitivă şi terapie ocupaţională pentru bolnavi
  • Terapie prin muzică
  • Terapie prin dans
  • Activităţi recreative şi de socializare

“Fiind dovedit faptul că alături de o persoană cu demenţă sunt implicate încă 3-4 persoane, calitatea vieţii a cel puţin 1 milion de oameni în ţara noastră este profund perturbată. Rezultatele cercetărilor empirice sugerează că tulburările de dispoziţie şi de comportament pot fi reduse prin combinarea unor metode terapeutice de stimulare cognitivă, interacţiune socială şi relaxare. Pe de altă parte, dacă scad tulburările emoţionale ale bolnavului va creşte indicele de activitate zilnică şi implicit capacitatea de a trăi independent cât mai mult timp. Şi asta este ce ne propunem prin proiectul taberei ŢINE(mă)MINTE!, reducerea comportamentelor problematice ale bolnavilor şi reducerea epuizării fizice, psihice şi emoţionale a aparţinătorilor sau asistenţilor personali”, a precizat Dan Gadalan, Preşedintele Societăţii Române Alzheimer, filiala Napoca.

Camera senzorială ce urmează a fi amenajată la Centrul Comunitar Judeţean Cluj va oferi pacienţilor stimuli senzoriali vitali, care vor contribui la reglarea disfuncţiilor la nivelul sensibilităţii tactile, îmbunătăţirea echilibrului, creşterea încrederii în sine, respectiv în valoarea acţiunilor proprii. Lipsa stimulării senzoriale poate agrava dizabilităţile existente, cât şi problemele psihologice.

Grupul de sprijin pentru aparţinători “ŢINE(mă)MINTE!” reprezintă o nevoie stringentă, deoarece într-un astfel de context calitatea vieţii aparţinătorilor se schimbă radical, odată cu apariţia bolii la un membru al familiei. Timpul liber şi timpul personal dispar şi se intensifică sentimentele de îngrijorare, teamă, neputinţă şi ruşine. De aceea, Asociaţia Zi de Bine îşi doreşte ca prin organizarea unor întâlniri lunare la Bucureşti şi Cluj să ofere sprijin pentru pacienţi şi aparţinători.

La Bucureşti, la Centrul Comunitar Zi de BINE, se vor organiza lunar întâlniri ce se vor desfăşura într-un cadru relaxat, informal, la care vor participa atât pacienţi cât şi aparţinătorii, familia şi specialiştii. Scopul întâlnirilor este de a împărtăşi experienţe despre demenţă, prin furnizarea de informaţii despre boală şi consecinţele ei. Prima întâlnire va avea loc pe 20 mai, iar printre invitaţi se vor număra dr. Corina Panzaru, medic psihiatru, dr. Dana Filip, medic de familie şi dr. Tatiana Popescu, advisor medicina modului de viaţă.

Cei care doresc să susţină proiectele realizate de Asociaţia Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naştere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Csergezan Emilia 22/05/2022 - 16:06

Buna ziua, dorim sa știm locația exactă din Salicea si eventual un program.
Dacă participarea, întrarea este libera.
Putem invita 1-2 apartinatori? Mulțumim!

Raspunde

Comenteaza