Prima lună de toamnă vine cu pensii mărite și cu modificarea regimului medicamentelor compensate

by admin

Luna septembrie vine cu vești bune pentru pensionari. Astfel, de la 1 septembrie intră în vigoare majorarea cu 14% a punctului de pensie. De această creștere vor beneficia aproximativ 5 milioane de vârstnici, care vor avea venituri mai mari începând cu această lună.

După aplicarea majorării de 14%, punctul de pensie va urca de la 1.265 lei la 1.442 lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 177 de lei. Punctul de pensie este principalul element utilizat în calcularea pensiei. Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Pensiile ar fi trebuit să crească cu 40 la sută de la 1 septembrie, potrivit unei legi adoptate în guvernarea PSD, dar criza economică determinată de pandemie a făcut imposibilă această creștere, ce ar fi fost oricum dificil de realizat, potrivit specialiștilor, chiar și în condiții de normalitate. 

Tot începând cu 1 septembrie nivelul indemnizației sociale pentru pensionari (pensia minimă) crește la 800 lei, cu 13,63%.

De asemenea, luna septembrie vine și cu compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor pentru pensionari. Guvernul a modificat o Hotărâre din 2009, ce a mai suferit intervenții de-a lungul timpului. Astfel, începând cu 1 septembrie, beneficiarii sunt pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială pentru pensionari de până la 1.299 lei/lună (anterior era 1.139 lei), indiferent dacă realizează sau nu alte venituri.

Este vorba de medicamentele din sublista B din HG 720 din 2008. Acolo sunt medicamente precum: Pantoprazolum, Esomeprazolum, Otilonium bromidum și altele.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza