Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc. Păcănelele scoase în afara localităților mici

by Christian Suciu

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul acestei zile legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2013 privind înființarea, organizarea şi funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009.

” Este un prim pas, o primă victorie împotriva industriei păcănelelor, care în următoarele zile va trebui să închidă în peste 90% din localitățile din România sălile de jocuri care sunt deschise.”, a declarat Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis în urma adoptării actului normativ.

Noua lege are ca obiect de reglementare instituirea unor niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a jocurilor de noroc, interzicerea băuturilor alcoolice în locaţii, înfiinţarea unui registru al companiilor şi sediilor, precum şi majorarea garanţiilor depuse de companii, obligaţia operatorilor de a avea sediul social în România.

Totodată, actul normativ prevede că statul poate acorda licențe doar societăților înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în state semnatare ale Acordului privind Spațiul Economic European sau din Confederația Elvețiană care au înregistrat un sediu permanent în România.

Veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare a lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanțată din venituri proprii.

Mai mult de atât, pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situații de risc, actul normativ prevede instituirea unei interdicții privind comercializarea de băuturi alcoolice în sălile de jocuri de noroc. Totodată, în vederea promovării unor norme de conduită profesională bazate pe reguli de etică și integritate se prevede instituirea interdicției de participare la jocuri de noroc membrilor Comitetului de supraveghere din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). În scopul combaterii și prevenției adicției de jocuri de noroc, ONJN va gestiona o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse și indezirabile, constituită, la nivel național.

sursa: primanews.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza