Premierul Ciucă cere ANRE verificarea speculei în tranzacțiile cu energie din România

by Christian Suciu

Prim-ministrul României Nicolae Ciucă a cerut ANRE și Consiliului Concurenței verificarea speculelor la tranzacționarea energiei în România. Autoritățile vor verifica evoluția prețului la energie și vor constata existența unor elemente de speculă în tranzacționarea acesteia pe piețele autohtone.

”Ţinând cont de evoluţia preţului la energie şi în primul rând ţinem cont de diferenţa dintre preţul mediu ponderat la producător şi cel cu care se vinde energia pe piaţă, Consiliul Concurenţei, împreună cu ANRE, cu toţi cei care au responsabilităţi în acest domeniu, vă rog să verificaţi această evoluţie a preţului, pentru că, aşa cum am putut să înţeleg eu din tot ceea ce înseamnă ansamblul şi mecanismul acesta de producere şi vânzare a energiei, piaţa zilei următoare trebuia să fie una de echilibrare

Putem să constatăm astăzi că ea a devenit chiar o piaţă consolidată de tranzacţionare a energiei şi vă rog să verificaţi dacă aici se produc sau nu elemente speculative privind tranzacţionarea energiei. În tot acest ansamblu, vă rog să fie implicat şi Ministerul Energiei. ” a transmis în urmă cu o zi Premierul Ciucă.

În același timp, acesta a declarat că eforturile României de-și asigura stocurile de gaze pentru iarna următoare dau rezultate ce întrec așteptările existente pentru perioada curentă iar prin noul proiect adoptat vor fi asigurate atât rezervele de țiței cât și cele de produse petroliere.

”Urmărim, totodată, creșterea stocurilor de gaze naturale, astfel încât să avem resursele energetice necesare populației și funcționării economiei. În acest moment, România a reușit să realizeze un stoc de depozite de gaze naturale de peste 1,8 miliarde de metri cubi, un grad de umplere total de 59,48%, peste graficul asumat în fața Comisiei Europene. În felul acesta, ne asigurăm că avem toate măsurile luate pentru a pregăti din timp iarna care vine.” a mai transmis Șeful Executivului.

În urma sancțiunilor recente ANRE nu mai puțin de 24 de sancțiuni au fost împărțite iar valoarea acestora se ridică la  11.191.316,39 lei iar în prezent se află în desfășurare 18 investigații la participanții pieței energetice din România, dintre care 13 în sectorul energiei electrice și alți 5 la sectorul gazelor naturale.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza