Premierul Ciucă anunță scăderea plafonului la energie electrică și gaze și creșterea limitei de consum

by Christian Suciu

Luni seara premierul a anunțat în ședința coaliției decizia privind scăderea plafonului la energie electrică și gaze de la 1 le/kW la 0.8 lei pe kW. Dar și creșterea limitei de consum de la 300 KW la 500 de KW. Măsurile se vor aplica începând cu 1 februarie.

” Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe KW. La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW ” a transmis Ciucă în cadrul ședinței coaliției de guvernare.

În acest fel toate facturile emise greșit vor fi stornate și retrimise fără ca oamenii să fie debranșați sau să fie supuși plății penalităților. În urma calculului, premierul a anunțat că cifra depășește peste 1 milion de facturi greșite.

” A fost o serie întreagă de acţiuni în teritoriu, vom continua aceste acţiuni. Vreau să asigur populaţia că vom lua toate măsurile, astfel încât să nu mai avem astfel de greşeli care să sperăm că nu sunt voit făcute, pentru că oamenii nu au de ce să plătească greşelile altora. Şi în felul acesta considerăm că este cât se poate de deschisă uşa la nivelul Guvernului şi la dispoziţia cetăţeanului orice instrument de care dispunem. Ordonanţa de urgenţă nu va întârzia mai mult de săptămâna viitoare, ca să poată să fie aplicată. (…) A rămas ca mâine dimineaţă să avem o discuţie şi cu furnizorii şi cu distribuitorii şi în funcţie de această întâlnire vom stabili celelalte elemente de detaliu tehnic care vor fi prinse în ordonanţa Guvernului.” a declarat premierul Ciucă

Acesta a mai precizat că va purta discuții cu mediul de afaceri pentru în privința interzicerii concedierilor în sprijinul angajatorilor: ” Este o condiţie pe care o vom discuta cu mediul de afaceri, pentru că, iată, statul vine şi asigură tot suportul de care noi dispunem astfel încât firmele să nu se închidă” a afirmat Nicolae Ciucă

sursa: agerpres.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza