VIDEO: Premierul Ciolacu anunță că pachetul de măsuri fiscal-bugetare este în forma finală! Ciolacu:” România nu își mai permite facilități fiscale de 75 miliarde de lei și evaziune fiscală de150 de miliarde de lei”

by Christian Suciu

Premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis în cadrul ședinței de guvern că noile măsuri fiscal bugetare au ajuns la forma finală după ultimele consultări. Acesta își asuma răspunderea pentru pachetul de măsuri ce prevede combaterea evaziunii fiscale și reformarea sistemului fiscal.

”Avem astăzi forma finală a măsurilor fiscal-bugetare, după consultările cu toţi partenerii sociali, sindicate, patronate, ONG-uri şi cu administraţia locală. O bună parte din propunerile lor se regăsesc în acest proiect. Acesta este actul pe care am decis să îmi asum răspunderea în Parlament. Sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. România nu îşi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB. Nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcţiona în asemenea condiţii.”, a declarat Premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a negat că măsurile prevăzute vor duce la austeritate comparând situația țării din prezent cu cea din 2010 când au fost reduse atât salariile cât și pensiile iar TVA-ul a crescut enorm.

” Atunci, românii au fost sărăciţi şi s-a prăbuşit puterea de cumpărare. Acest Guvern nu creşte însă TVA-ul general şi păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente şi medicamente, la fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, 5%, la lemne de foc, energie, gaze şi cărţi. Deci, nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească la iarnă. În plus, nu se poate vorbi de austeritate când o măsură-cheie este creşterea salariului minim cu 10%, de la 3.000 la 3.300, iar în construcţii, prin ordonanţă de urgenţă, mărim salariul minim cu 12,5%, de la 4.000 la 4.500. Vorbim, astfel, de o creştere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajaţii obişnuiţi nu vor plăti nicio taxă în plus.”, a declarat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, în debutul ședinței de guvern.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza