Premiera spectacolului Şase personaje în căutarea unui autor de Luigi Pirandello, pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca

by Oana Spiru

Cu emoție și bucurie anunțăm premiera unui nou spectacol: Şase personaje în căutarea unui autor de Luigi Pirandello, în regia lui Tudor Lucanu, se va juca pentru întâia oară pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca sâmbătă, 5 iunie, de la ora 19:00.  

Este un moment special pe care îl așteptam de mai multă vreme: vom avea ocazia de a ne reîntâlni pe scena TN Cluj cu unul dintre cei mai celebrați și mai comentați autori dramatici ai secolului trecut – Luigi Pirandello. Regizorul Tudor Lucanu, semnatarul regiei apreciatelor spectacole Amalia respiră adânc, Romeo și Julieta, Cel mai iubit dintre pământeni, ne propune o montare inspirată a piesei considerate momentul de vârf al creației pirandelliene și cea mai emblematică reprezentare a doctrinei teatrale a dramaturgului italian: Șase personaje în căutarea unui autor (1921).

Parte a trilogiei „teatru în teatru”, alături de Fiecare în felul său (1924) și Astă-seară se improvizează (1929), Șase personaje în căutarea unui autor este o mărturie a caracterului revoluționar al teatrului lui Pirandello. Aducând în discuție teme precum multiplicitatea identității, imposibilitatea comunicării și tensiunea dintre realitate și ficțiune, piesa dizolvă convențiile teatrale și expune limitările realismului. La prima sa reprezentație, pe scena Teatrului Valle din Roma, în luna mai a anului 1921, Șase personaje în căutarea unui autor a bulversat și a scandalizat. Exact un secol mai târziu, vă invităm să descoperim împreună cu echipa spectacolului cum rezonează astăzi această operă pirandelliană esenţială. Ce formă pot lua căutările sale, meditația asupra rolului personajului și asupra raportului dintre viață și artă în contextul problemelor contemporane cu care se confruntă teatrul? Lăsați-vă ghidați de actori, regizor și dublurile lor vii în participarea la o incizie pe viu a mecanismelor intime ale artei scenice.

ȘASE PERSONAJE ÎN CĂUTAREA UNUI AUTOR

de Luigi Pirandello

traducere de Alice Georgescu

regia: Tudor Lucanu

decorul: Tudor Lucanu

costumele: Zsófia Gábor

muzica: Radu Dogaru

maestru de lumini: Jenel Moldovan

Distribuţia:

Tatăl: Dan Chiorean

Mama: Irina Wintze

Fata vitregă: Alexandra Tarce

Fiul: Cosmin Stănilă

Băiatul: Radu Dogaru

Madama Pace: Angelica Nicoară

Directorul-Regizor: Matei Rotaru

Prima actriță: Sânziana Tarța

Primul actor: Cătălin Herlo

Duena: Ramona Dumitrean

Ingenua: Diana Buluga

Junele prim: Miron Maxim

Regizorul tehnic: Ruslan Bârlea

Sufleurul, Secretarul directorului: Adriana Băilescu

Recuziterul: Petre Băcioiu

Te-ar putea interesa si

Comenteaza