Premieră mondială la Salina Turda! Salt impresionant la 120 de metri sub pământ

by Cristina Mihaila

Un român și o australiancă sunt primii sportivi din lume care au efectuat o săritură subterană într-o mină de sare. Este vorba despre  Rhiannan Iffland și Constantin Popovici, care au plonjat la 120m sub pământ, în lacul subteran din Salina Turda. Vezi saltul impresionant AICI!

Cei doi sportivi au sărit de pe platforma montată pe pereții de sare ai Minei Terezia, un uriaș clopot de 90m înălțime şi 75m diametru. La o adâncime de 120m sub pământ, înconjurați de un decor desprins parcă dintr-o lume science fiction, și modelat, de-a lungul timpului, de sare și de oameni, corpurile sportivilor și-au redus viteza de la 85km/h la 0 la aproape de două ori viteza obișnuită datorită densității mari a apei, potrivit redbull.com.

”Am reușit o premieră azi. Prima săritură subterană într-o mină de sare. E foarte întuneric în lac. Apa e cu 17% mai densă decât cea din mare, așa că impactul e diferit. E o experiență unică să lovești apa când e atât de sărată. Te împinge imediat înapoi la suprafață. Cea mai mare provocare pentru mine a fost să mă concentrez psihic după acest an special. A fost dificil să mă poziționez în locul în care eram anul trecut astfel încât să îmi blochez fricile, să urc la înălțime și să sar, pur și simplu”, a spus Rhiannan Iffland după săritură.

,,De pe platformă, aproape că atingeai peretele cu capul sau mâinile, așa că e o provocare să împingi și să sari în locul potrivit ca să eviți apele mai puțin adânci – e cel mai extraordinar și provocator proiect, din punct de vedere mental, pe care l-am făcut în viața mea. Sunt fericit să fiu primul român care sare de la mare înălțime într-un loc atât de special. Nu am mai avut această oportunitate și sunt foarte entuziast că treaba asta se întâmplă în acest loc simbolic din regiunea Transilvaniei. Am mai fost în mina asta înainte și e o ocazie unică”, a declarat Constantin Popovici.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza