Premieră absolută la Opera Maghiară: „Cocoșatul de la Notre Dame”

by admin

Vineri, 30 mai, de la ora 19, Opera Maghiară din Cluj-Napoca îi așteaptă pe clujeni la spectacolul „Cocoșatul de la Notre Dame”, balet în două acte înspirat de romanul lui Victor Hugo, pe muzica lui Venczel Péter, prezentat în premieră absolută.

„În concepția acestui spectacol acțiunea se desfășoară în jurul unei tinere țigănci, Esmeralda, care încântă privirile trecătorilor din piața catedralei Notre-Dame. Încălcându-și jurămintele sfinte, însuși arhidiaconul Claude Frollo se îndrăgostește de ea și încearcă să o seducă. Urmărită de Frollo și acuzată de o crimă pe care nu a comis-o, este condamnată la moarte, dar este salvată de clopotarul catedralei, diformul Quasimodo”, precizează Vlad Sebastian, regizor-coregraf al spectacolului.

Acțiunea spectacolului începe cu „Sărbătoarea Nebunilor”, prilej de petrecere pentru toate clasele sociale ale Parisului, o sărbătoare neapreciată de biserica catolică. În acest prim tablou, vom face cunoștință cu toate personajele piesei. Quasimodo este încoronat ca „Papă al Nebunilor”, și este sărbătorit cu mult fast de mulțime. Esmeralda este adusă de către Clopin Trouillefou (regele țiganilor) ca „premiu” pentru noul „papă”. Apariția lui Claude Frollo și a lui Phoebus de Châteaupers ,căpitanul gărzilor, în mijlocul petrecerii, vine cu un conflict din care Quasimodo se alege cu o pedeapsă publică în care este biciut și umilit.
În tabloul 2. Quasimodo este eliberat de către Esmeralda. La apariția lui Phoebus, tânăra țigancă îl seduce, iar acesta, debusolat, le permite amândurora să plece.
Tabloul 3. – Camera Secretă a lui Frollo. Focurile pasiunii l-au cuprins și pe arhidiacon în ciuda jurămintelor lui în fața bisericii și în fața lui Dumnezeu. Nebunie, demoni, zbuciumări lăuntrice îl încearcă pe Frollo care-și jură că Esmeralda sau va fi a lui sau nu va fi a nimănui.
În următoarea scenă, tabloul 4., ne întâlnim cu Esmeralda și Phoebus într-un un duet romantic.
Tabloul 5., în piața din fața catedralei, profitând de atenția distrasă a mulțimii, Frollo se apropie de Esmeralda și încearcă să îi intre în grații. Refuzul acesteia îl face să devină agresiv, iar într-o încăierare aparent banală dintre Frollo, Esmeralda și Phoebus, cel din urmă cade înjunghiat. Frollo manipulează mulțimea și o acuză pe Esmeralda de crimă.

Regia coregrafică: Sebastian Vlad
Coordonator artistic: Livia Tulbure GunăCostume: Andrea Ledenják
Decoruri : Attila Venczel
Artist vizual: Eszter Szitai, Daniela Maier, Ștefan PerseArtist machiaj: Bernadett Tankó
Regia tehnică: Beáta Vincze

Distribuția:
Quasimodo – Alin Rîpă
Esmeralda – Ioana Cristina Terebesy, Antonia Indrei 
Claude Frollo – Sebastian Vlad
Phoebus de Châteaupers – Liviu Har
Clopin Trouillefou – Dan Haja 

Ansamblu balet: Viorica Bogoi, Delia Göllner, Oana Siminic, Póka Ingrid, Roberta Lupaș, Smaranda Ciubotariu, Kovács Mária, Iuliana Dane, Diana Groza, Alina Vanca, Anamaria Boancă, Olah Agata (ez így, ékezetek nélkül), Raluca Perde, Giulia Pes, Barabás Júlia, Daniela Timofte, Camelia Rațiu, Madarász Szerénke, Oana Felecan, Morvay Viktória, Simina Oprean Ionuța, Camelia Luțai, Ionuț Tătar, Kálmán Róbert Attila, Sergiu Hosu, Alex Dobre, Tudor Stupar, Andrei Damaschin, Antonio Mon, Székely Dániel, Florin Ianc, Paul Cuibus, David Micu, Cătălin Paraleste, Mircea Cădariu, Maya Șerban, Marisa Luțai, Sofia Rațiu, Morvay Bella Viktória, Teodora Mocan, Madarász AndrásTe-ar putea interesa si

Comenteaza