Postul pentru sănătate si bucurie. Recomandările nutriționistului

by Oana Spiru

Postul, adică abținerea de la anumite alimente, pentru o perioadă de timp , reprezintă un mod foarte bun de menținere a sănătății. Se practică din timpuri vechi, printre adepți numărându-se Hipocrate, Socrate, Pitagora.
Prin abținerea totală sau parțială de la mâncare organele digestive sunt puse în repaus sau sunt solicitate mai puțin.

Conform tehnicianului nutriționist, Angelica Sebe, Postul întărește organismul și regenerează țesuturile.

„Se spune că abținerea totală pentru 1-2 zile poate avea ca efect îmbunătățirea capacității de concentrare.
Sunt câteva afecțiuni în care este indicat postul parțial sau total: cardiace, renale, cancer. Alimentele recomandate in această perioadă sunt fructele și legumele. Ele pot fi folosite crude sau preparate. Postul trebuie să aibă ca efect curățarea sau măcar ușurarea organismului, astfel încât mintea să fie mai limpede și preocupările noastre să fie mai mult spirituale”, explică pentru Servus Cluj tehnicianului nutriționist, Angelica Sebe.

Dacă ne referim la Postul Adormirii Maicii Domnului putem spune că nu ar trebui să fie un efort prea mare din partea noastră să ne abținem de la alimentele de proveniență animală. În această perioadă pe tarabele minunaților gospodari români se găsesc din belșug fructe și legume proaspete.

Recomandările nutriționistului:

Cele mai multe virtuți terapeutice le au sucurile, care se pot consuma simple sau combinate. Ele pot fi folosite la echilibrarea unei alimentații nesănătoase, abuzive, în curele de slăbire sau în post pentru dezintoxicarea organismului. 1-2 zile pe săptămână se pot consuma aceste sucuri exclusiv, adică fără a mânca alte alimente . Sucurile se vor prepara numai din fructe sau legume cât mai proaspete și se vor consuma numai în primele trei ore după preparare, cât mai încet posibil, de-a lungul a 1-2 ore. Dacă nu le folosim exclusive, atunci le vom bea între mese. Când sucul este consumat în exclusivitate, cantitatea respectivă va fi de 1-2 litri zilnic.

Sunt câteva alimente ce le denumim alimente-medicament. Acestea, dacă le tolerăm, nu trebuie să lipsească din alimentație în post. Usturoiul, ceapa, varza, morcovul, patrunjelul, fasolea păstăi, spanacul, ardeiul gras sunt unele din alimentele cu proprietăți binefăcătoare.

Pentru persoanele sănătoase sunt recomandate cu precădere cruditățile. Să fie spălate bine. Masticația are un rol deosebit de important în procesul de asimilare a substanțelor nutritive.

Pentru persoanele diagnosticate cu afecțiuni digestive de tip colită este recomandat să consume alimente vegetale preparate termic. Dacă problemele de sănătate sunt mai grave nu este indicat postul. Sunt cazuri in care sunt interzise alimentele de origine vegetală. Afecțiunile acute, bolile de colon, alergiile sunt unele dintre cele mai sensibile la efectul postului, în timp ce bolile cronice degenerative sunt mai puțin sau chiar deloc influențate.

De asemenea mesele vor continua să fie regulate.

Un exemplu de alimentatie sănătoasă în post este:

Dimineața: ceai îndulcit cu miere și puțină zeamă de lămâie sau cafea alături de o felie de pâine prăjită care se unge cu o linguriță ulei de măsline condimentat

Gustare: 250 g fructe de sezon sau 2 linguri de miez de nucă/ semințe

Prânz: legume crude sau gătite cu puțin ulei și condimente alături de paste sau orez

Seara: supă de legume

Alimentația sănătoasă înseamnă un consum moderat, dar variat, de alimente crude sau preparate culinar, pe care le dorim apetisante, gustoase și sigure, repartizate în 3 mese principale și 2-3 gustări. Scopul este acela de a realiza un echilibru caloric și nutritiv zilnic astfel: glucide 50-55%, proteine 15-20%, lipide 30-35%.

De asemenea, dacă renunțăm la alimentele de proveniență animală, trebuie să consumăm zilnic vegetale bogate in proteine: semințe, nuci, fasole, mazăre, ciuperci, soia, quinoa.

Fiecare din noi să adopte un regim alimentar care să genereze sănătate, energie și bucurie. O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de nutrienți .

Te-ar putea interesa si

Comenteaza