Polițiștii se revoltă împotriva măsurilor de austeritate. Alin Pop (SNPPC):” Polițiștii clujeni au ieșit de pe grupurile Whatsapp și considerăm renunțarea la permanență!”

by Christian Suciu

Eficiența primelor măsuri luate de Guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare este pusă sub semnul întrebării de către economiști, din cauza lipsei de transparență a datelor afișate. Auditorul financiar Emil Culda a transmis în cadrul unei intervenții pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron că pentru a înțelege rostul tăierilor, guvernanții ar trebui să comunice mai degrabă situația cheltuielilor bugetare.

”M-aș fi bucurat ca Guvernul Ciucă sau altele de dinaintea lui să ne fi spus, măcar cu frecvență trimestrială, realizarea acestor cheltuieli bugetare, efectiv pe ce se duc banii. De ani de zile noi nu știm ce întâmplă de fapt și ni se prezintă doar cifra și procentul. Sunt capitole întregi din bugetul României unde se pot face reduceri semnficative fără să afecteze bunul mers al țării și nu la nivelul acestor lefuri ale unor demnitari”, a declarat pentru Prima News, analistul economic Emil Culda.

În opinia sa, lipsa de transparență a cheltuielilor bugetare este un impediment în anticiparea rezultatului măsurilor.

”Sună bine să spui, ca politician, că nu te atingi de educație sau de sănătate(…).Eu sunt curios cum s-a ajuns la reduceri de 10%. Poate într-un departament ar fi necesare reduceri de 5% iar în cazul altuia de 25%. Dacă aceste măsuri se dovedesc eficiente vor fi tipice unui sistem centralizat și lipsit de transparență”, a mai spus Emil Culda pentru Prima News.

În același timp, noile măsuri ce vizează înghețarea angajărilor la stat, exceptate fiind domeniile Educației și Sănătății, au atras nemulțumire în rândul categoriilor deficitare cum este și cel al Ordinii și Siguranței Publice.

”Nu convine nimănui să blochezi angajările când ai un deficit de personal de peste 50 de mii de persoane incluzând toate armele, nu doar la poliție, acolo deficitul este de 15 mii de posturi. Mai mult de atât, să vii cu reduceri de 10% fără să faci vreo expertiză sau anchetă asupra nevoilor ministerului la ora actuală, mi se pare copilăresc. Chiar dacă se vor face anumite economii, va scădea calitatea siguranței cetățeanului în ansamblu”, a transmis Alin Pop, președintele Sindicatului Polițiștilor Cluj, în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron.

Chiar dacă polițiștii nu au posibilitatea legală de a face grevă pentru a semnala anumite nedreptăți, aceștia au renunțat la permanență și au întocmit un calendar de proteste.

”În decembrie, polițiștii clujeni au părăsit grupurile de Whatsapp, iar apoi s-a escaladat la nivel național fără permanență, care oricum este ilegală, s-a recurs la această formă de organizare doar pentru a suplini lipsurile. Acum se răspunde mai cu temere, dar sunt sigur că pe măsură ce această criză se va adânci tot mai mulți polițiști vor achiesa sau vor adopta forme chiar mai dure precum demisia, iar fiecare om ce pleacă îi îngreunează mai mult pe cei rămași. Renunțând la permanență poți să blochezi legal, pentru că nu mai rămân oameni efectiv pentru punerea în serviciu. Luăm în considerare foarte serios renunțarea la permanență.

La Cluj, noi susținem această inițiativă, să meargă colegii la lucru doar după programul normal, iar orele suplimentare să se desfășoare conform legii, maxim 48 de ore pe lună, justificate prin dispoziții scrise”, a mai adăugat Președintele SNPCC Cluj, Alin Pop la Prima News.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Comenteaza