PNL renunță la Florin Cîțu. Nicolae Ciucă este noua propunere a liberalilor pentru funcția de premier

by admin

PNL renunță la Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru. Conducerea liberalilor a decis, în unanimitate, să îl propună pe Nicolae Ciucă pentru fotoliul de la Palatul Victoria la consultările cu președintele Klaus Iohannis. De asemenea, liberalii vor forța formarea unui guvern minoritar, format din PNL și UDMR, dar fără USR.

Varianta cu Nicolae Ciucă prim-ministru a apărut după o discuție în format restrâns între președintele Klaus Iohannis și conducerea PNL. În noul guvern, liberalii vor vrea să ocupe toate ministerele cu prerogative de avizare, dar și ministere importante precum Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării.

Nicolae Ciucă a mai fost prim-ministru interimar în trecut, după demisia lui Ludovic Orban în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2020. Atunci, Nicolae Ciucă a apărut printre posibilii candidați la funcția de premier, dar în cele din urmă liberalii l-au propus pe Florin Cîțu.

Nicolae Ciucă, s-a înscris în PNL în octombrie și a candidat la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 pentru un loc în Senat. Fost șef al Statului Major, generalul Nicolae Ciucă a cerut trecerea în rezervă anul trecut, când a fost propus să ocupe funcția de ministru al apărării, întrucât standardele NATO impun ca această funcție să fie ocupată de un civil. În perioada pandemiei, Ministerul Apărării s-a implicat în gestionarea crizei sanitare, furnizând inclusiv manageri militari pentru spitalele aflate în dificultate.

Președintele Klaus Iohannis a chemat din nouă partidele la consultări, după ce Parlamentul a respins guvernul propus de Dacian Cioloș.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza