VIDEO: Război pe seama Planului Național de Combatere a Cancerului. Patriciu Achimaș-Cadariu: „Actualul ministru a vrut să și-l asume prin ordin de ministru”

by admin

”Sunt un habarnist!”, este răspunsul fostului ministrul al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, pentru colegul său de partid care deține în prezent portofoliul de la Sănătate. Orgolii politice și atacuri nejustificate fac acum ca Planul Național de Prevenție și Combatere a Cancerului, susținut și promulgat de președintele Klaus Iohannis, să fie mult întârziat, după ce ministrul Alexandru Rafila a declarat că este nevoie de o serie de modifcări la lege, pentru că planul ar fi fost făcut ”de neprofesioniști, de cineva care habar n-are”.

Paradoxal, atât ministrul Rafila, cât și cei la care face referire, se află printre semnatarii proiectului de lege, după cum se arată în expunerea de motive de mai jos:

Așadar, la elaborarea Planului, prezentat cu fast în urmă cu un an într-o conferință de presă la Cotroceni, au participat medici, foști miniștri ai Sănătății, parlamentari din Comisiile de sănătate și asociații de pacienți. Invitați la Prima News cu Ciprian Aron, foștii miniștri Patriciu Achimaș-Cadariu și Nelu Tătaru s-au arătat revoltați de atitudinea colegului lor:

„Mai presus de toate, pacienții nu au timp să aștepte ca noi să ne tot pregătim și să ne măsurăm care trebuie să aibă mai mare vizibilitate și cine își dorește cine știe ce funcție și își dorește mai mare simpatie. Cred că este vorba despre o frustrare, pentru că domnul Rafila ne-a cerut planul înainte de promulgare, ca să și-l asume și să-l dea prin ordin de ministru”, a declarat Achimaș-Cadariu, care a mai adăugat că dacă Ministerul Sănătății nu va elabora normele de aplicare a legii Planului Național de Combatere a Cancerului nu va mai vota un Guvern care îl are în componență pe Rafila.

„Cred că ne aflăm în fața unui plan ce ar trebui îndeplinit: un Plan Național de Combatere a Cancerului, este și sub formă de proiect legislativ, aprobat, promulgat, care are un termen de 6 luni de zile să elaboreze niște norme și să le aplice. Atât pacientul, cât și specialistul din oncologie așteaptă acest plan. Nu cred că e vorba despre răzbunare, ci despre orgolii”, a declarat la Prima News și Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății.

Victime în tot acest război al orgoliilor sunt pacienții, care așteaptă de 20 de ani o strategie care să-i ajute să obțină acces mai facil la metode moderne de diagnostic și tratamente. De altfel, tot la Prima News, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a afirmat că este hotărât să îl dea în judecată pe ministrul Rafila pentru această întârziere. ”Eu nu vreau să se schimbe ministrul sau să-și dea demisia, pentru că intenționăm să îl dăm în judecată. Nu vreau să ne judecăm cu ministerul, ca entitate juridică, avem un vinovat și el trebuie tras la răspundere, nu o instituție”, a spus Cezar Irimia.

Legea planului Național de Combatere a Cancerului a fost promulgată de președinte în noiembrie anul trecut și are ca termen pentru elaborarea normelor de aplicare iunie 2023. Astăzi, Planul Național de Combatere a Cancerului, devenit lege, este contestat de Ministerul Sănătății. Conform gândul.ro, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că acest plan este ”Făcut de neprofesioniști, de cineva care habar n-are”.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

„Pacienții nu au timp să aștepte” – Revista Presei 24/05/2023 - 21:57

[…] SURSA / CITESTE MAI MULT […]

Raspunde

Comenteaza