Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului a fost promulgat de Președinte! Iohannis:” Sănătatea nu e miză electorală”

by Christian Suciu

Președintele României, Klaus Iohannis a promulgat oficial astăzi la Palatul Cotroceni Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului în cadrul unei ceremonii la care a participat și Premierul Nicolae Ciucă. În cadrul ceremoniei Președintele a mulțumit oficial persoanelor implicate în realizarea Planului Național de Combatere a Cancerului și a subliniat totodată importanța sănătății națiunii este mai presus de factorul politic și jocul electoral.

”Apreciez foarte mult modul în care toți cei cu responsabilități în promovarea actului normativ au înțeles apelul transmis în urmă cu mai puțin de 11 luni, cu ocazia lansării proiectului acestui plan. Maniera în care autoritățile, specialiștii și pacienții au colaborat pentru ca acest demers să fie finalizat reprezintă un standard de bune practici, care merită multiplicat nu doar în sănătate, ci și în multe alte „domenii”.

Am urmărit îndeaproape parcursul proiectului și mă bucur să constat că interesul pacientului a fost prioritar. Sănătatea nu este și nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie și oportunism politic. Starea de sănătate a unei națiuni este un vector indiscutabil pentru progres și, din această perspectivă, se impune ca politicile publice în acest domeniu să fie bine fundamentate”. a transmis Președintele Klaus Iohannis

Acesta i-a asigurat totodată pe cetățeni că va interveni de fiecare dată când va fi necesar să corecteze o situație care să pună în pericol siguranța poporului român și a admis uriașa nevoie a poporului român, pentru această lege care pune bazele unei strategii prin care viețile a milioane de români pot primi o nouă șansă la viață.

” În ceea ce privește aplicarea Planului național pentru prevenirea şi combaterea cancerului, avem obligația să acționăm acum, în numele tuturor celor care au pierdut lupta cu această boală și al celor care astăzi se confruntă cu un diagnostic dramatic. Sunt progrese remarcabile ale științei medicale, sunt tehnologii de ultimă generație care transformă cancerul într-o boală care poate fi controlată.

Românii au dreptul la aceste inovații ale prezentului. Prin legea promulgată astăzi, transpunem în practică dreptul fundamental la sănătate. Actorii cu responsabilități, în parteneriat cu mediul academic și mediul privat, au obligația de a identifica soluțiile, pentru a permite accesul larg la opțiuni terapeutice adecvate.” a mai adăugat Președintele Klaus Iohannis.

Nu în ultimul rând, șeful statului a atras atenția asupra faptului că România ocupă în continuare un loc nefast în clasamentul european în ce privește mortalitatea și a îndemnat populația să abandoneze obiceiurile distructive pentru sănătate și să promoveze o politică de combatere a dependențelor ce pun în pericol sănătatea și viața.

” Ocupăm locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea care poate fi prevenită. Aproape jumătate dintre decesele din anul 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, inclusiv fumatul, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool și activitatea fizică scăzută. Factorii de mediu, precum poluarea aerului, contribuie, de asemenea, la un număr considerabil de decese. Vă îndemn, așadar, să acționați susținut în a promova o politică unitară de prevenție și educație pentru sănătate” a mai punctat Șeful Statului.

În încheiere, acesta a subliniat importanța Planului Național de Redresare și reziliență ce poate reprezenta un element vital în investițiile menite să poarte lupta împotriva cancerului iar datoria fiecărui cetățean este de a valorifica oportunitățile pe care le are la dispoziție în acest sens.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza