Petiție pentru salvarea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca! Două treimi din muzeu ar urmă să fie retrocedate

by Christian Suciu

Fundația ”Doina Cornea” a înaintat o petiție autorităților centrale și locale din Cluj-Napoca cerând intervenția acestora pentru salvarea Muzeului de Artă din fostul Palat Banffy din Cluj-Napoca. Instituția culturală a fost somată la mijlocul acestei luni să predea două treimi din clădirea ce găzduiește muzeul, ca urmare a deciziei instanței de judecată. Astfel, numeroase opere de artă din patrimoniul acestuia nu ar mai putea fi valorificate.

” Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, înfiinţat în anul 1951, a avut la bază fondul Muzeului Ardelean, dar şi pinacoteca donată de către colecţionarul de artă Virgil Cioflec Universităţii Clujene. Din anul 1956 Muzeul de Artă a funcţionat neîntrerupt în palatul Bánffy, fostă reşedinţă a Guvernatorului Transilvaniei.

Chiar dacă istoria Muzeului de Artă clujean nu este una de lungă durată acesta a intrat în peisajul cultural al urbei devenind păstrătorul unui important fond artistic şi locul central al unor evenimente culturale fără de care Clujul ar deveni mult mai sărac. Nu este rolul nostru să evaluăm sau contestăm deciziile instanţelor din România. Până la proba contrarie acestea sunt juste, temeinice şi legale. Dar rolul nostru, atât al cetăţenilor cât şi al întregii clase politice, este acela de a face tot ceea ce este legal posibil pentru a salva Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Chiar dacă, pe baza sentinţei judecătoreşti definitive şi irevocabile, noii proprietari vor intra în posesia unei părţi importante din Palatul Bánffy statul român are posibilitatea să decidă o expropriere în interes public, plătind bineînţeles proprietarilor justa valoare a părţii din imobil ce le va aparţine. Oare cultura nu se poate pune pe acelaşi plan cu lucrările de infrastructură pentru care se fac exproprieri?

 
Nu credem că este o soluţie viabilă şi sigură luarea in chirie de către muzeu a părţii pierdute din palatul Bánffy. Există numeroase exemple în istoria recentă de instituţii care şi-au pierdut astfel, după câţiva ani de închiriere, sediile.”, se arată în petiția online înaintată Președintelui Klaus Iohannis și Primarului Emil Boc.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza