Petiție pentru deschiderea curții școlilor în afara orelor de curs. „Scoateţi lacătul de la curtea școlii!”

by admin

Asociația Declic a lansat o nouă petiție, intitulată „Scoateţi lacătul de la curtea școlii!”. Petiția este adresată primarului Emil Boc, dar și edililor din celelalte municipii ale țării. Aceștia sunt rugați să deschidă curțile școlilor și în afara orelor de curs, pentru a impulsiona la nivel național mișcarea și sportul și pentru a reduce sedentarismul și obezitatea la copii.

„Curțile școlilor reprezintă spații publice în care copiii pot face mișcare zilnic. Dar acestea rămân închise în afara orelor de curs. Primăriile gestionează aceste spații și au puterea să le deschidă pentru folosul tuturor copiilor. Avem deja exemple pozitive de deschidere de curți, dar ele trebuie generalizate în toată țara. 

În lipsa unei practici unitare, directorii de școli păstrează curțile închise. Acest fenomen are consecințe directe în scăderea apetitului pentru sport și mișcare. Nivelul efortului fizic este adoptat de timpuriu şi tinde să persiste toată viaţa, acest lucru având o mare importanță asupra obezității la copii și, ulterior, în viața de adult.

Curțile școlilor reprezintă cel mai mare și mai la îndemână spațiu public ce poate fi utilizat pentru promovarea sportului de masă în comunitățile locale. Un calcul făcut la nivelul municipiului Cluj-Napoca a arătat că, prin folosirea curților școlare, spațiile de joacă din oraș s-ar tripla, cel puțin ca mărime.

În deceniile trecute, generații întregi de elevi s-au bucurat de posibilitatea de a face sport în curtea școlii. Acum, înaintea vacanței, este cel mai bun moment ca ele să fie repuse la dispoziția copiilor, pentru a face mișcare zilnic”, se arată în textul petiției.

Petiția, care poate fi găsită AICI, a fost semnată deja de sute de persoane.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza