Peste 1.200 de doze de vaccin anti-COVID pierdute la nivel național. Cele mai multe au fost irosite la Cluj-Napoca, din cauza unui frigider defect

by admin

De la începutul campaniei de vaccinare, România a irosit peste 1.200 de doze de vaccin anti-COVID. Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea, cele mai multe doze au fost pierdute la Cluj-Napoca, aproape un sfert din numărul total.

„Până la 21 ianuarie inclusiv, s-au înregistrat 1.205 pierdute (0.29% din totalul dozelor utilizate), din motive neimputabile. Aceste motive au fost: deteriorarea flacoanelor, prin spargere, reconstituirea greșită și devierea de la condițiile de temperatură pentru asigurarea stabilității optime a vaccinului, atât înainte, cât și după reconstituire.

Cele mai multe doze irosite au fost la Cluj, respectiv 295 (24,5%), București – 202 (16,8%), Iași – 195 (16,2%) și Hunedoara – 108 (9%)”, se arată în răspunsul trimis hotnews.ro de reprezentanții Comitetului.

Din cele aproape 300 de doze de vaccin pierdute la Cluj-Napoca, cele mai multe au fost înregistrate la Institutul de Gastroenterologie din Cluj-Napoca, unde s-a defectat frigiderul în care erau păstrate fiolele.

„Noi am avut un incident săptămâna trecută, în care s-a defectat peste noapte frigiderul și au fost compromise în jur de 200 de doze. Restul de până la 295 au fost compromise în alte instituții din Cluj. Asta este din păcate, se mai întâmplă”, a declarat pentru cluj24.ro, directorul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie, Mihai Mleșnițe.

Pentru evitarea pierderilor de vaccin, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 recomandă estimarea corectă a necesarului de doze pentru centrul de vaccinare pe o perioadă de circa trei zile și respectarea programărilor.

Atunci când, spre sfârșitul programului, rămân flacoane neutilizate, în funcție de numărul de persoane din lista de programare se va decide reconstituirea sau nu a flaconului multidoză. De asemenea, coordonatorul centrului de vaccinare poate opta ca, înainte de finalizarea programului, să mobilizeze alte persoane programate în zilele următoare, au mai arătat reprezentanții Comitetului Național.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza