Pericol de inundații în urma deversării controlate a barajului Someșul Rece 1. A fost trimis un mesaj RO-Alert

by admin

ISU Cluj a emis o alertă de pericol de inundații pentru mai multe comune din județ din cauza deversării controlate a barajului Someșul Rece 1. Sătenii din Gilău, Măguri Răcătău sau din alte zone din apropierea barajului au primit un mesaj de avertizare prin sistemul RO- Alert, prin care populația și autoritățile locale erau rugate să ia măsuri de protecție.

„Atenție! Pericol de inundații din cauza deversării barajului Someșul Rece 1! Evacuați urgent zona de inundabilitate! Luați măsuri de adăpostire și protecție. Urmați instrucțiunile autorităților. Accesați canalele media de radio și televiziune și aplicațiile din mediul online ale DSU, IGSU și ANM pentru mai multe informații și actualizări despre eveniment”, se arată în mesajul transmis de ISU Cluj.

Situația este momentan sub control și nu au fost raportate probleme majore.

„Pe parcursul nopții trecute a fost înregistrată o creștere a acumulării apei în barajul Someșul Rece I, situat în Defileul Someșul Rece, peste cota de siguranță a acestuia, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii zăpezii din zona de munte. A fost constituit Comitetul Județean pentru Situații de urgență, iar o comisie din cadrul acestuia, condusă de către prefectul județului Cluj, alături de specialiști din cadrul Hidroelectrica și reprezentanți ai autorităților locale s-au deplasat la fața locului, începând cu ora 22.00, pentru a evalua situația și eventualele pericole care ar putea fi pentru populația din zonă.


Au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducțiunile subterane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scurgere de peste 3 mc/s. Cu toate acestea, acumularea de apă a crescut în continuare, ajungând, în jurul orei 01.00, la peste 1 cm peste deversorul de suprafață, fiind înregistrată o deversare peste cotele de siguranță ale barajului și în aval de barajul de acumulare.

Astfel, a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sistemul RO-Alert către terminalele mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Șomeșul Rece, între localitățile Măguri Răcătău și lacul de acumulare din localitatea Gilău, prin care se solicita populației să ia măsuri de autoevacuare din zonă. Din fericire, creșterea nivelului de acumulare s-a oprit aici, iar în aceste momente este în scădere, iar locuințele și locatarii acestora din zona respectivă sunt în siguranță. La fața locului comisia de specialitate, evaluează în continuare situația privind eventualele modificări care pot să apară”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza